In detail

Voorkom hitteberoerte bij katten in de zomer


Katten kunnen meestal in de zomer zelf koele koekjes vinden, maar ze zijn niet volledig immuun voor een zonnesteek. Wat is de beste manier om het risico op hitte te voorkomen? Zon is mooi, maar schaduw is ook, zegt de mooie rode kat - Shutterstock / Steve Mann

De zomerhitte kan bijzonder pijnlijk zijn voor huiskatten, omdat de kamers snel opwarmen en de huizentijgers geen manier hebben om een ​​windje om hun neus te blazen. Freeloaders hebben het iets gemakkelijker, maar zijn niet volledig beschermd tegen een zonnesteek.

Houd huiskatten uit de buurt van een zonnesteek

Het kan erg heet worden in zolderappartementen of huizen met veel direct zonlicht over grote raampartijen. Katten hebben niet de mogelijkheid om dit te ontwijken en riskeren een zonnesteek. U kunt dit voorkomen door de gordijnen overdag te sluiten en de ramen gesloten te houden wanneer het echt heet is. Ventileer alleen 's nachts wanneer de temperaturen enigszins zijn gedaald.

Plaats waterbronnen overal in het huis, bij voorkeur drinkfonteinen, omdat bacteriën zich niet zo snel ophopen in stromend water als in stilstaand water in een kom. Omdat je zelfs met voldoende hydratatie een zonnesteek bij katten kunt voorkomen. Een koud betegelde vloer kan je ook afkoelen. Indien beschikbaar, bedek het bijvoorbeeld niet volledig met tapijt.

Probeer ook om je kamer-tijgers niet te lang alleen te laten op hoog vuur. Dan kun je op tijd reageren als de pelsneus te heet wordt. Bevochtigde handdoeken en lauw water zorgen voor een snelle verlichting. IJskoud water wordt niet aanbevolen in geval van oververhitting, omdat het grote temperatuurverschil alleen de arme fluwelen poot moeilijker maakt.

Voorkom hitteberoerte door vrije verhuizers

Voor liefhebbers van het buitenleven moeten er in de tuin of bij het huis tal van waterbronnen en kattenfonteinen beschikbaar zijn. Zet in de zomer nog een paar kommen op - katten in de buurt zullen je ook bedanken. Zoveel mogelijk bomen, struiken en overstekken moeten schaduw bieden in de tuin, waarin het kat zich kan terugtrekken.

In de zomer is het vooral leuk voor zowel buiten als huiskatten als ze zich kunnen verbergen in een koelere ruimte, zoals de kelder, de bijkeuken of de badkamer. Het is raadzaam om hen indien mogelijk toegang te geven, vooral als u de hele dag op het werk bent. De eenvoudigste manier om te voorkomen dat uw fluwelen poot oververhit raakt.

Vermijd zonnesteek bij katten: coole tips

Een hitteberoerte is niet het enige gevaar dat katten in de zomer op de loer ligt. Voor een zonnesteek ...

Video: Symptomen en behandeling oververhitting hond (April 2020).