Informatie

Katten in het voorjaar: tips voor verzorging en tegen wormen


Hoera! De winter is snel voorbij en het is weer lente! De verandering van seizoen betekent een verandering voor uw katten. We hebben geweldige tips gekregen van de fabrikant van kattenvoer "Terra Faelis" en zijn dierenarts Hanna Stephan hoe je iets goeds kunt doen voor je pelsneus in het voorjaar. In het eerste deel van onze gids leert u wat u moet weten over verzorging en hoe u uw kat in het voorjaar tegen wormen kunt beschermen. Zodat katten echt van de lente kunnen genieten, zijn er een paar dingen om te overwegen - Shutterstock / Katho Menden

In het voorjaar worden buitenliefhebbers steeds vaker weer naar buiten getrokken, de dikke wintervacht maakt plaats voor de lichte zomerbont en het risico op parasieten neemt weer toe. De volgende tips van de "Terra Faelis" dierenarts Hanna Stephan zullen onthullen wat dit betekent voor u en uw pelsneus.

Ondersteuning bont veranderingen in het voorjaar

In het voorjaar hebben katten niet langer de gezellige winterpluche nodig. Bij het verwisselen van de vacht naar de luchtige zomerjurk, verliezen de fluwelen poten veel haar en kunnen ze je hulp gebruiken. Het is dus het beste om je pelsneus elke dag in het voorjaar te poetsen. Dierenarts Hanna Stephan adviseert: "Het is belangrijk om een ​​goede, intacte borstel te gebruiken en altijd in de richting van de vacht te borstelen. Speciale kattenborstels, die ze voorzichtig uitkammen, helpen tegen bijzonder hardnekkige ondervacht."

Als u uw kat ondersteunt bij het verwisselen van vacht, is het niet alleen een kwestie van niet zoveel kattenharen in het appartement verspreiden. De hulp is vooral belangrijk voor de gezondheid van katten, omdat haarballen anders in de maag of darmen kunnen blijven steken en in extreme gevallen kunnen leiden tot gevaarlijke darmobstructie. De dierenarts legt uit: "Door de verandering van vacht en intensievere reiniging met de tong zelf, slikken onze fluwelen poten meer vacht, waardoor gevaarlijke haarballen worden gevormd in het spijsverteringskanaal." Ze beveelt aan: "Als u vermoedt dat moutpasta een goede remedie en preventieve maatregel is tegen de ophoping van gevaarlijke vacht in de maag van de kat."

Dus je kamer-tijger is klaar voor de lente

Binnenkort is het tijd: de dagen worden weer langer, de zon komt meer en meer uit - de ...

Pas op voor wormen!

In het voorjaar lopen vooral outdoorliefhebbers een verhoogd risico om parasieten zoals teken of wormen te vangen. Wormen kunnen bijvoorbeeld worden overgedragen wanneer katten een aangetaste muis eten. Vlooien kunnen ook worden beschouwd als een oorzaak van wormen. Gemiddeld hebben vrije gebruikers ongeveer vier keer per jaar een ontwormende behandeling nodig, dit is zelden het geval bij huiskatten, maar ze kunnen ook besmet raken.

U kunt bijvoorbeeld wormen in uitwerpselen van katten zien of uw kat laten testen op wormen door de dierenarts. Het is in ieder geval raadzaam om in geval van twijfel een dierenarts te raadplegen. Hanna Stephan waarschuwt: "Wormpreparaten moeten altijd worden gekocht na overleg met en bij de dierenarts. Omdat niet elk type worm op dezelfde remedie reageert. Veel medicijnen van internet of uit de vrije handel zijn niet effectief en mogen daarom niet worden gekocht of gebruikt."

In het tweede deel van de voorjaarsgids voor katten leert u morgen waardevolle voeding- en verzorgingstips van de "Terra Faelis" dierenarts Hanna Stephan.

Video: Kat en voorjaar (Mei 2020).