Informatie

Kunnen honden depressies krijgen?


Honden zijn extreem gevoelige wezens die kunnen lijden aan psychische aandoeningen. Het is dus mogelijk dat je geliefde viervoetige vriend ook ziek wordt van een depressie. Net als bij mensen kunnen de oorzaken worden gevarieerd. Honden kunnen net als mensen een depressie ontwikkelen - Shutterstock / Malija

Depressie bij honden kan op verschillende oorzaken zijn gebaseerd, met organische redenen slechts zelden. Meestal is het, net als bij mensen, de psyche die ervoor zorgt dat een hond depressief wordt. Een dierenarts kan hierover informatie verstrekken en, indien nodig, een dierenpsycholoog aanbevelen.

Depressie bij honden: veroorzaakt meestal psychisch

Afhankelijk van hoe gevoelig een hond is, kunnen situaties zoals een familiegeschil een depressie veroorzaken. In het bijzonder, als een viervoetige vriend regelmatig conflicten en stress onder zijn eigenaren gedurende een lange periode waarneemt, kan dit een schadelijk effect hebben op zijn psyche. Maar er zijn ook andere redenen. Als u uw hond bijvoorbeeld vaak met rust moet laten, kan eenzaamheid zo ernstig worden dat hij depressief wordt. Het verlies van een verzorger, of hij nu reist of overleden is, is ook een mogelijke reden voor de psychische aandoening.

Een andere mogelijke oorzaak van depressie bij de hond: overweldigend. Als de geest of het lichaam regelmatig wordt overweldigd, geeft het lichaam veel adrenaline af als gevolg van stress, wat kan leiden tot uitputting en depressieve toestanden. Dergelijke stressverlagingen kunnen ook worden veroorzaakt door speciale omstandigheden zoals bewegen of veel lawaai.

Blije honden: 5 tips voor een gezonde hondenziel

Wanneer aan de basisbehoeften zoals eten, slapen en reguliere preventieve zorg wordt voldaan, moet je ...

Depressief vanwege frustratie

Frustratie kan leiden tot een depressie van de hond gedurende een lange periode. Gevoelige honden kunnen gefrustreerd raken, zelfs als bekende rituelen niet worden gevolgd, bijvoorbeeld als een wandeling niet wordt waargenomen of geen voedsel wordt gegeven. Ontevredenheid en de daaruit voortvloeiende depressie kunnen ook optreden wanneer een tweede hond in het gezin komt. Aan de andere kant kan depressie ontstaan ​​wanneer een ander dier met wie de hond lange tijd heeft samengewoond er plotseling niet meer is.

Wanneer honden het gevoel hebben dat ze niet langer nodig zijn

Depressie kan zich ontwikkelen, vooral bij werkhonden die altijd een specifieke taak in hun leven hebben gehad en deze niet meer kunnen uitvoeren vanwege ziekte of leeftijd. Als een hond zich niet langer nodig voelt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Daarom moeten vooral honden die vaak en veel in een bepaald gebied zijn getraind en zeer actief waren, nog steeds in zo'n dagelijks leven worden opgenomen, indien mogelijk, zelfs op oudere leeftijd.

Video: Leven met de Zwarte Hond die Depressie heet (Mei 2020).