Kort

Hitteberoerte bij katten: symptomen en eerste hulp

Hitteberoerte bij katten: symptomen en eerste hulp


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Gevaarlijke zon: in het ergste geval kan een hitteberoerte bij katten zelfs fataal zijn. Wanneer u de eerste symptomen ziet, moet u onmiddellijk eerste hulp verlenen. Van katten is bekend dat ze graag uren in de zon doorbrengen - Afbeelding: Shutterstock / Koriolis

Een hitteberoerte bij katten wordt veroorzaakt door oververhitting van het organisme. De huistijgers kunnen niet zweten zoals mensen, ze hebben alleen zweetklieren aan hun poten. Dit betekent dat ze veel slechtere hoge temperaturen kunnen compenseren. Symptomen van oververhitting zijn kortademigheid, hijgen en apathie. De beste manier om eerste hulp te bieden is met koelmaatregelen.

Symptomen: Hitteberoerte bij katten detecteren

U herkent een hitteberoerte niet onmiddellijk bij katten. Omdat je lieveling in het begin maar een beetje onrustig wordt, heen en weer rent en schaduwen zoekt. Misschien begint de tijger ook te hijgen: net als honden kunnen katten dit gebruiken om wat warmte uit het lichaam te verwijderen.

Na een tijdje verandert het gedrag van de kat in het tegenovergestelde: het wordt traag, mogelijk apathisch en ligt op zijn buik. Kortademigheid en hyperventilatie zijn nog steeds duidelijke symptomen van een hitteberoerte bij katten. Dit gedrag kan heel vroeg beginnen, vooral bij rassen met platte neuzen, zoals Perzen.

Sommige dieren ervaren ook koude rillingen of krampen. Sommige katten vallen zelfs flauw of moeten overgeven - uiterlijk nu moet je snel naar de dierenarts gaan. Als het ademhalingscentrum verlamd raakt, kan je lieveling ervoor betalen met de dood.

Katten en water: top of flop?

Eerste hulp voor de fluwelen poot

Als u symptomen van een zonnesteek bij katten opmerkt, haal het dier dan onmiddellijk uit de zon en verleen eerste hulp. De beste manier om dit te doen, is door de oververhitte viervoeter naar een koele kamer te brengen, zoals een kelder of een garage. Belangrijk: er mogen hier geen concepten zijn. Anders zal uw kat verkouden worden.

Neem onmiddellijk aanvullende eerstehulpmaatregelen. Om het lichaam van je favoriet langzaam af te koelen, moet je de vacht van de kat wrijven met een natte doek of een in een handdoek gewikkeld koelkussen. Zelfs vochtige doeken in de nek of op het hoofd helpen. Geef je kat veel te drinken - als ze het zelf niet kan, gebruik dan een wegwerpspuit.


Video: Symptomen en behandeling oververhitting hond (December 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos