Informatie

De bijwerkingen van moxidectine bij herdershonden

De bijwerkingen van moxidectine bij herdershondenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Het voorkomen van parasieten is de verantwoordelijkheid van elke hondenouder. Invasieve interne en externe organismen kunnen grote schade aanrichten aan het lichaam van uw hond en extreem ongemak, infectie, ziekte en zelfs de dood veroorzaken. Moxidectine is het actieve ingrediënt dat wordt aangetroffen in veel preventieve middelen tegen parasieten en is over het algemeen veilig voor de meeste honden als het op de juiste manier wordt gebruikt. Voor sommige hoedende rassen is moxidectine echter een ingrediënt dat het best vermeden kan worden.

Moxidectin Basics

Moxidectine is een anthelminticum of anthelminticum dat vaak wordt aangetroffen in preventieve middelen tegen hartworm en ontwormingsmiddelen die worden voorgeschreven aan honden, katten, koeien, schapen en paarden. Bij honden beschermt het tegen hartwormziekte, haakwormen, rondwormen, zweepwormen en mijten. Het wordt gebruikt in pillen, vloeistoffen, injecties en actuele oplossingen. Moxidectine voorkomt infectie door selectief te binden met elementen die cruciaal zijn voor de functie van zenuw- en spiercellen bij ongewervelde dieren, waardoor de neurotransmissies, verlamming en uiteindelijk de dood van de parasieten worden verstoord.

De MDR-1-mutatie

Moxidectine en andere medicijnen in dezelfde medicijnklasse kunnen giftig zijn voor gevoelige honden, met name hoedende rassen. Een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Washington State University in het Veterinary Clinical Pharmacology Laboratory heeft vastgesteld dat veel herdershonden lijden aan een mutatie in hun MDR1-gen (multi-drug resistentie), waardoor het voor hen onmogelijk wordt om deze medicijnen op de juiste manier te metaboliseren. Betrokken rassen zijn onder meer collies, Old English herdershonden, Shetland-herdershonden, Australische herders, Engelse herders, McNabs, Duitse herders, langharige whippets, zijden windhonden en veel gemengde honden met een erfgoed van hoedende rassen.

Moxidectine versus MDR-1

Het MDR1-gen codeert voor het proteïne P-glycoproteïne, dat de hersenen reinigt van gifstoffen en geneesmiddelen zoals moxidectine. Honden met het MDR1-defect kunnen deze taak niet volbrengen, wat resulteert in toxische niveaus van moxidectine die de bloed-hersenbarrière passeren naar de hersenen en het centrale zenuwstelsel van de hond. Dit kan leiden tot neurologische afwijkingen, ziekte of overlijden. Bijwerkingen van toxiciteit zijn onder meer lethargie, braken, ademnood, anorexia, extreme dorst, gezichtsoedeem, verwijding van de pupil, kwijlen, toevallen, tremoren, gebrek aan coördinatie en coma.

Hoe u uw hond kunt beschermen

Als je een herdershond hebt of een gemengde hond waarvan je vermoedt dat hij een hoedend ras heeft, zijn er stappen die je kunt nemen om hem te beschermen tegen moxidectine-toxiciteit. De bescherming tegen hartworm helemaal negeren is geen optie, dus spreek met uw dierenarts over de veiligste bescherming tegen hartworm en parasieten voor uw hond. Laat uw hond testen op de MDR1-genmutatie. Testresultaten zullen aangeven of uw hond positief is voor twee, één of geen exemplaren van het MDR1-defect.

Extra gevaren voor geneesmiddelen

Houd er rekening mee dat moxidectine niet het enige medicijn is dat gevaarlijk is voor honden die lijden aan het MDR1-defect. Gevaarlijke geneesmiddelen zijn onder meer andere antiparasitaire middelen, bepaalde chemotherapie-middelen, butorfanol, acepromazine, morfine, erytromycine en loperamide. Er wordt onderzoek gedaan naar aanvullende geneesmiddelen die een gevaar kunnen vormen. Bespreek moxidectine en alle andere mogelijk gevaarlijke medicijnen met uw dierenarts.

Referenties

Middelen


Bekijk de video: Automatische Honden Borstel (Augustus 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos