Informatie

Over Shar Mountain Dogs

Over Shar Mountain Dogs


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De Shar-berghond is een grote beschermhond voor vee die oorspronkelijk werd gefokt in het Shar Planina-gebergte in Macedonië. De Shar-berghond wordt ook wel de Sarplaninec of Sarplaninac genoemd.

Rasgeschiedenis

De Shar Mountain-hond is een oud ras. De oorsprong is niet vastgelegd; volgens de rasstandaard van de United Kennel Club kan het ras echter afstammen van de oude Molossiaanse honden in Griekenland en de veehonden van Turkije. Het was tot 1970 illegaal om de Shar Mountain-hond uit Macedonië te exporteren. Het ras stond voorheen bekend als de Illyrische herdershond en de Joegoslavische herdershond Sharplanina.

Algemene karakteristieken

OgnjenO / iStock / Getty Images

Shar Mountain-honden zijn van gemiddelde grootte. Ze hebben een zware vacht en botstructuur, wat de indruk wekt van een veel groter ras. Mannelijke Shar Mountain-honden moeten niet minder dan 60 centimeter op de schouder staan ​​en op de eindvervaldag tussen de 77 en 99 pond wegen. Vrouwtjes moeten niet minder dan 22,25 centimeter op de schouder staan ​​en op de eindvervaldag tussen de 66 en 88 pond wegen. Hoewel donkergrijs de meest voorkomende kleur is, zijn alle effen kleuren toegestaan. In de effen kleur is arcering toegestaan, evenals kleine witte aftekeningen op de borst en op de tenen.

Bewaakt temperament

De UKC-rasstandaard voor de Sarplaninac beschrijft dat het ras "een typisch vee-bewakend temperament heeft dat zeer intelligent en onafhankelijk is." Als zodanig kan de Shar Mountain-hond een toegewijd en beschermend familiehuisdier zijn dat voorzichtig is voordat hij nieuwe mensen vertrouwt. Vanwege zijn rol als voogd, moet de Shar Mountain-hond veelzijdig en aanpasbaar zijn.

Populariteit stijgt

De Shar Mountain-hond is populair in zijn geboorteland, maar is geen bekend ras in andere delen van de wereld. Hoewel het nog steeds ongebruikelijk is, wordt de Sarplaninac steeds populairder voor de bestrijding van roofdieren in de Verenigde Staten en Canada. De Sarplaninac werd als ras erkend door de Federation Cynolgique Internationale sinds 1939 en door de UKC sinds 1995. Het wordt ook erkend door de Macedonische en Joegoslavische kennelclubs.


Bekijk de video: BERNESE MOUNTAIN DOG VS PYRENESE MOUNTAIN DOG (December 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos