In detail

Communicatie met katten: 6 veel voorkomende misverstanden

Communicatie met katten: 6 veel voorkomende misverstandenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Er zijn vaak misverstanden in de communicatie tussen mensen en katten. Omdat de taal van katten heel anders is dan die van mensen en veel subtieler is. De volgende tips helpen u uw kat beter te begrijpen. Het ogenschijnlijk pejoratieve uiterlijk van de zoete minimiez is waarschijnlijk vriendelijk bedoeld - Shutterstock / PCHT

Van katten wordt soms gezegd dat ze onvoorspelbaar en moeilijk te doorzien zijn. Eerlijk gezegd is correcte communicatie met de fluwelen poten belangrijk als je hun gedrag wilt begrijpen. Hier zijn een paar veel voorkomende misverstanden die de harmonie in de relatie tussen mens en kat kunnen verstoren.

1. Wanneer katten hun kleine buik presenteren

Wanneer katten op hun rug liggen en hun donzige buik laten zien, is het erg verleidelijk om er goed doorheen te kruipen. Vaak laat de fluwelen poot het los en spint het met smaak, maar dan plotseling - blijkbaar uit het niets - plotseling poten, of de nog vreedzame knuffelige tijger grijpt de hand van de mens en bijt erin.

Dit komt niet door de humeurigheid van je kat, het is een misverstand. In rugligging kunnen de pelsneuzen zich uitstekend verdedigen omdat ze alle vier de poten vrij hebben en klaar zijn om te vechten. Sommige katten houden van een beetje buik krabben, maar na een tijdje hebben ze er genoeg van. Meestal communiceren ze dit ook, maar wie de signalen niet herkent of niet weet hoe ze te interpreteren, de veronderstelde stemmingswisselingen komen als een verrassing. Als u een trillende punt van de staart opmerkt, draaien de oren geleidelijk naar de zijkant en worden de pupillen smaller, dit zijn het waarschuwingssignaal dat uw kat niet langer geïnteresseerd is in knuffelen. Trek vervolgens uw hand langzaam en voorzichtig terug.

2. Katten spinnen niet alleen als ze zich goed voelen

Bij spinnen geven katten uit dat ze geen gevaar opleveren. Dit is echter niet alleen het geval als ze zich goed voelen, maar ook als ze ziek, gewond of verzwakt zijn, mogelijk zelfs sterven. Het spinnen heeft niet alleen een kalmerende werking op mensen, maar ook op de kat zelf. Men gelooft dat de melodieuze frequentie van de spinnende geluiden het genezingsproces kan bevorderen in geval van ziekte of letsel.

Spint uw kat tijdens het aaien of verzorgen van zijn vacht en is hij verder gezond en alert? Dan is alles goed en is ze ontspannen en gelukkig. Als er echter geen reden voor u is om te zien waarom ze spint, of als ze er opvallend rustig en gereserveerd uitziet, moet u met haar naar de dierenarts gaan om te controleren of het goed met haar gaat.

Liefde is ... hoe katten hun genegenheid tonen

Ze houdt van me, ze houdt niet van me, ze houdt van me ... of katten liefde voelen voor hun mensen ...

3. Blijkbaar geen communicatie? Negeer kattenstilte niet!

Zoals de Oostenrijks-Amerikaanse communicatiewetenschapper Paul Watzlawick ooit zei: "Je kunt niet niet communiceren." Dit betekent dat stilte of terugtrekking ook iets zegt, niet alleen in de communicatie tussen mensen, maar ook in de communicatie tussen dieren en mensen. Dus wees vooral waakzaam als uw kat zich ineens veel kalmer, verlegen of angstiger gedraagt ​​dan normaal.

Meestal betekent dit dat er iets mis is. Of ze is bang en zoekt veiligheid, of ze heeft pijn en is ziek maar wil haar zwakte verbergen. In elk geval is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. Als de hond geen ziekte of letsel kan detecteren of andere verontrustende symptomen kan vinden, moet u uw kat blijven volgen om te zien of haar gedrag weer normaal kan worden. Als dit niet het geval is, kan het je lang bang hebben gemaakt of je diep van streek hebben gemaakt, en een kattenpsycholoog kan je helpen je kat weer een veilig gevoel te geven.

4. Staar me niet aan

Oogcontact wordt beschouwd als een beleefd gebaar van respect bij mensen, maar katten gebruiken direct oogcontact als een bedreiging in hun communicatie. Dus kijk niet naar een kat, maar kijk er voorbij voorbij met je oogleden naar beneden of langzaam knipperend in een hoek. Ze vindt dat veel vriendelijker.

Andersom is een pelsneus bedoeld als een compliment en beleefd als hij naar je kijkt met verlaagde oogleden of langzaam knipperend, zonder rechtstreeks naar je te staren. Als je weinig ervaring hebt met de fluwelen poten en het uitzicht vanuit een menselijk perspectief interpreteert, kun je het verkeerd begrijpen en denken dat de kat de persoon afkeurt of veracht. Maar dat is niet zo.

5. Gebrek aan consistentie in communicatie met de kat

Misverstanden aan de kattenzijde kunnen ontstaan ​​als u niet consistent bent in uw woordkeuze zodra u tegen uw pelsneus spreekt. Een verbod zou bijvoorbeeld niet eens "Poeh" moeten zeggen, soms "Nee" en dan weer "Laat het blijven!" worden uitgesproken. Gebruik altijd hetzelfde signaal voor hetzelfde bericht, zodat uw kat begrijpt wat u van haar wilt.

6. Bontneuzen houden ervan kalm en hebben geen humor

Verrassingen, grappen en luide, schelle geluiden zijn verschrikkelijk voor katten. Mensen zijn gewend om een ​​grapje met elkaar te maken en weten verrassingen en harde geluiden beter te schatten dan hun kamer-tijgers. Boven alles hebben wij mensen niet zo fijne zintuigen en oren als de gevoelige fluwelen poten, zodat we dit allemaal in een verzwakte vorm waarnemen en ons er minder door gestoord voelen.

Omwille van het belang van je kat, weersta de verleiding om het voor de gek te houden, te irriteren of voor de gek te houden. Maak haar niet bang en leer haar voorzichtig de nodige veranderingen. Als je met haar communiceert, praat dan met een zachte, kalme stem en laat katten naar je toe komen in plaats van de knuffeltijgers met genegenheid te verrassen. Probeer dit duidelijk te maken voor jonge kinderen en bezoekers die niet erg vertrouwd zijn met katten.


Video: Aflevering 6 (Augustus 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos