Opmerkingen

Pesten onder honden: hoe uw hond te beschermen


Helaas wordt er af en toe gepest bij honden wanneer verschillende vierbenige vrienden elkaar ontmoeten - bijvoorbeeld op de hondenweide of in een speelgroep. Als uw hond het slachtoffer is van pesten, moet u hem beschermen zodat hij geen angststoornis of gedragsproblemen ontwikkelt. Ontdek hier hoe u het beste kunt ingrijpen. "Bescherm me, meester. De andere honden zijn gemeen tegen mij!": Als honden bang zijn voor hun soort, moet u het serieus nemen - Shutterstock / Kellymmiller73

Een spel kan snel pesten onder honden als een vierbenige vriend de beëindigingssignalen van uw huisdier negeert. Als onderdeel van de groepsdynamiek kunnen andere honden zich bij de vechtpartij voegen en samen onderdrukken ze hun "slachtoffer" en vallen ze hen lastig. Er wordt vaak gezegd: "Ze maken het uit elkaar" of "Wel, hij moet erdoorheen gaan, hij moet leren zichzelf te verdedigen!" - maar dat is niet waar in dit geval.

Waarom je hondenpesten niet zou moeten tolereren

In rangorde-gevechten die deel uitmaken van natuurlijk hondengedrag, is het inderdaad raadzaam om als mens buiten te blijven en alleen tussenbeide te komen als het hondenconflict escaleert. Pesten onder honden heeft niets te maken met het achterhalen van wie de sterkste is of van wie het gebied is. Het is eerder al duidelijk wie lager is dan wie, en toch laat de sterkere de zwakkere niet los. Uw hond kan dan proberen uit de situatie te komen en bescherming van u zoeken. Stuur hem niet terug naar de andere dieren, want je stuurt hem het verkeerde signaal.

Als je hem niet beschermt, zal je hond leren dat hij niet op je kan vertrouwen. Als hij terugkomt in een pestsituatie, kan hij weglopen van angst of zal hij vanaf het begin agressief reageren op soortgelijke leden die op zijn pestkoppen lijken omdat hij denkt dat aanval de beste verdediging is. Het is ook mogelijk dat zijn angst zich ontwikkelt tot een angststoornis of dat zijn agressieve gedrag zich uitstrekt naar andere gebieden. Daarna kan alleen een ervaren dierenpsycholoog of probleemhondentherapie helpen.

Hondenruzie op hondenweide: correct gedragen

Als meerdere dieren op één plek samenkomen, kan het gebeuren ...

Bescherm uw hond tegen pestkoppen: tips

Het is het beste om onmiddellijk in te grijpen als u merkt dat de speelpartners van uw hond overmatig opgewonden en opgedraaid lijken en uw trouwe viervoeter door middel van appeasementsignalen of andere verdedigingsreacties laat zien dat hij geen zin meer heeft om te spelen. Dan kun je met geluk pesten onder honden voorkomen. Het is daarom belangrijk om vierbenige vrienden alleen onder toezicht met elkaar te laten spelen en hen nauwlettend in de gaten te houden. Als een van de honden je huisdier gaat pesten, vraag dan de andere hondeneigenaar om zijn pestkoppen aan de lijn te houden. Als je je zorgen maakt over je hond en denkt dat de andere hondeneigenaar geen aandacht heeft besteed, probeer dan kalm en vriendelijk te blijven.

Neem je eigen hond uit de spelsituatie en aangelijnd, tenzij hij naar je toe rent om hem te beschermen. Het is belangrijk dat u altijd kalm blijft en geen hectisch tempo verspreidt. Anders denkt uw huisdier dat er alle reden is om bang te zijn als zelfs zijn favoriete persoon nerveus wordt. Verlaat het toneel en maak een ontspannen wandeling. Een rustige route waar je niet zoveel andere honden ziet, is ideaal. In de toekomst is het raadzaam om meer geschikte speelpartners te vinden voor je trouwe viervoeter. Spelen is tenslotte onderdeel van normaal sociaal gedrag van honden, het zou natuurlijk alleen voor iedereen leuk moeten zijn. De grootte, sterkte, temperament, leeftijd en geslacht van de dieren moeten zo veel mogelijk op elkaar lijken zodat er geen uitlijning en pesten is tussen honden.

Video: Gaan kinderen echt zó makkelijk mee? EDITIE NL (April 2020).