In detail

Zet een hamsterkooi op: alles over de slaapzaal, loopfiets, etc.


Zelfs als hamsters hele kleine huisdieren zijn, heb je nog veel ruimte nodig. Wanneer u uw hamsterkooi opzet, moet u er daarom voor zorgen dat u de juiste maat kiest wanneer u de kooi kiest. Maar de vestiging van de woonplaats van knaagdieren is ook belangrijk. Een mooie, rustige slaapzaal voor je hamsters is belangrijk voor het welzijn van knaagdieren - Shutterstock / mswald

Een geschikt huis voor de schattige knaagdieren is een van de belangrijkste factoren voor het welzijn van de dieren. Om de hamsterkooi zo in te stellen dat alles geschikt is voor de soort en mooi voor je hamster, moet je de volgende tips in acht nemen.

Hamsterkooi: grootte moet geschikt zijn voor de soort

Voordat we naar de hamsterkooi gaan, een paar woorden over de ideale grootte: het kan niet groot genoeg zijn. Een lengte van 120 centimeter en een breedte van 60 centimeter komt ongeveer overeen met het minimum dat u als verantwoordelijke hamsterhouder in acht moet nemen. Helaas biedt de dierenwinkel vaak veel kleinere kooien onder de naam "hamsterkooi", dus je zult zelden een kooi vinden met ideale afmetingen. Tip: Terraria of aquaria zijn meestal de betere keuze dan constructies van gespecialiseerde retailers. Je kunt ook zelf een hamsterkooi bouwen, maar je moet dan over technische vaardigheden en ervaring beschikken zodat het huis van het kleine knaagdier veilig is.

Beddengoed voor de hamsterkooi

De vloer van het hamsterhuis moet worden opgevuld met geschikt beddengoed. Het in de handel verkrijgbare strooisel voor kleine dieren gemaakt van houtkrullen is klassiek en eenvoudig. Leg het strooisel voor kleine dieren minstens 40 centimeter hoog in de hamsterkooi. Als alternatief voor klein zwerfvuil kunt u ook een natuurlijke vloer nabootsen. Dit heeft het voordeel dat uw knaagdieren zelf hun typische grotten kunnen graven. Leg vogelzand en droge, schone aarde op elkaar en leg het strooisel erop. Bied je hamsters voldoende bouwmateriaal aan zodat hun graafwerkzaamheden stabiel genoeg zijn. Stro, hooi of niet-giftige bladeren worden hiervoor aanbevolen.

Zet een hamsterkooi op: de slaapzaal

Een hamsterkooi moet een soort-passende slaapzaal hebben waarin uw knaagdieren rust en slaap kunnen vinden. Plastic huizen worden niet aanbevolen omdat ze wateroverlast kunnen veroorzaken. Het is het beste om een ​​houten huis te kiezen dat ongeveer overeenkomt met een nestkast voor vogels. Het voordeel van hout: uw hamsters kunnen hun constant groeiende tanden op het materiaal dragen. Bovendien zorgt hout voor een goede luchtuitwisseling en dempt het geluiden, zodat de dieren innerlijke rust hebben. Tip: de slaapzaal mag niet te veel ramen hebben, omdat duisternis een belangrijke factor is voor slaaprust.

Voerplaats en drinkplaats

Zorg ervoor dat de kom op een voederpunt voor de hamster robuust en stabiel is. Solide materialen zoals steen of porselein zijn goede keuzes. Je kunt het hamstervoedsel ook aanbieden in vogelkommen die aan de kooi kunnen worden bevestigd - deze zijn gemakkelijk schoon te maken en besparen ruimte. Tip: verstop af en toe los voedsel in de kooi - het foerageren is leuk voor je knaagdieren.

Het is het beste om water in hangende waterflessen (tepeldrinkers) aan te bieden, omdat het water in deze flessen vers blijft en niet kan worden verontreinigd door strooisel, voedselresten of uitwerpselen. Zorg er bij drinkflessen voor dat de zuigpunten gemakkelijk toegankelijk zijn en dat je hamsters niet teveel hoeven te "buigen" om verfrist te worden.

Kleine hamsterwedstrijd: wie eet de leukste?

Het wiel in de hamsterkooi

Er zijn ook een paar dingen om te overwegen als het gaat om het stuur. Kortom, een loopfiets is een goed idee omdat het een leuke aanvulling is op het dagelijkse trainingsprogramma. De fiets moet echter veilig zijn: zorg ervoor dat deze groot genoeg is. In een te kleine waaier buigen de hamsters, wat kan leiden tot grote gezondheidsschade. Spruiten zijn ook taboe, omdat de knaagdieren met hun poten er tussen kunnen komen en botten breken. Belangrijk: een waaier maakt een kooi die te klein of te weinig beweging maakt niet goed!

Grotten en klimmogelijkheden in de hamsterkooi

Hamsters kruipen natuurlijk graag in grotten en ravotten onder de grond. Denk dus aan grotten wanneer je je hamsterkooi opzet. Aan de ene kant moet je altijd een paar bouwmaterialen zoals hooi, stro of niet-giftige bladeren in de kooi doen waarmee de dieren grotten kunnen bouwen. Aan de andere kant kun je ook afgewerkte tunnels gebruiken, bijvoorbeeld gemaakt van keukenpapier of toiletpapierrollen. Je kunt ook kurk- of houtschuilplaatsen vinden in speciaalzaken.

Zorg ook voor klimplekken. De slaapzaal kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt als uitkijkplatform, op voorwaarde dat het een plat dak heeft. Leistenen platen, natuurstenen en houten platforms maken het klimaanbod compleet. Let er echter op dat u geen potentiële crashsites genereert door te hoog te bouwen. Zelfs een val van een lage hoogte kan een hamster ernstig verwonden. Anders zullen je hamsters zeker blij zijn met allerlei soorten spellen, zoals wipwapens, bruggen, zandbakken en Co. Meer informatie in de dierenwinkel.

Video: Hamsterscaping - ontwerp jouw hamsterkooi! info (April 2020).