Informatie

Panosteitis bij honden

Panosteitis bij hondenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Puppyhood bestaat niet alleen uit regenbogen en eenhoorns; soms doet het letterlijk pijn. Als uw pup de effecten van het opgroeien voelt, heeft hij waarschijnlijk panosteitis. Hoewel het niet gevaarlijk is, moet u Rufus zeker naar de dierenarts brengen als hij groeipijn heeft. Uw dierenarts kan medicijnen voorschrijven om hem te helpen met deze tijdelijke aandoening om te gaan.

Groeipijn

Panosteitis is een pijnlijke aandoening die meestal voorkomt bij honden tussen de 5 maanden en 14 maanden oud. Kortom, het buitenoppervlak van ten minste één van de beenbotten van uw pup is ontstoken. De ontsteking kan van been tot been gaan. Soms aangeduid als "groeipijnen", kan panosteitis uit het niets optreden, waardoor Rufus kreupel wordt. Elke hond kan worden getroffen door het plotselinge begin van pijn; honden van grote rassen zoals Labrador retrievers, Duitse doggen, golden retrievers en Dobermann pinschers zijn echter vatbaarder voor de gevolgen ervan. Duitse herders zijn het meest getroffen ras. Sommige honden die panosteitis krijgen, kunnen al pijn ervaren vanaf 2 maanden oud, terwijl anderen hun eerste pijn pas na 18 maanden kunnen krijgen. Gewoonlijk zal een hond meerdere afleveringen hebben tot ongeveer de leeftijd van 2 jaar, wanneer de aandoening vanzelf verdwijnt.

Bekenden en onbekenden

Niemand weet echt precies wat panosteitis veroorzaakt. Het is bekend dat het vetbeenmerg in het aangedane been wordt vervangen door bindweefsel, dat wordt vervangen door geweven bot. Het geweven bot kan het grootste deel van de mergholte overnemen; de gebruikelijke cellen die de botten van uw hond opbouwen, nemen het echter uiteindelijk over. Uiteindelijk wordt nieuw bot ontwikkeld waar het hoort, terwijl de rest van het misplaatste bot oplost - alles wordt weer normaal. Er zijn verschillende theorieën over waarom dit allemaal gebeurt, inclusief infectie, te veel eiwit in het dieet en genetische factoren. Er is echter niets bewezen dat de tijdelijke veranderingen in het beenmerg veroorzaakt.

Lame Gait, Lame Eetlust, Lame Disposition

Het belangrijkste teken van panosteitis is kreupelheid, met name moeilijk lopen op de voorpoten, waar de ontsteking vaker voorkomt. Een hond kan een verminderde eetlust, koorts, gewichtsverlies en depressie hebben. Rufus kan dagenlang milde tot ernstige pijn ervaren, of cycli van pijn en verbetering gedurende maanden. In extreme gevallen kan een hond die vanwege de pijn niet veel beweegt, spieratrofie ervaren. Een bezoek aan de dierenarts omvat een röntgenfoto - troebelheid in de beenmergholte kan wijzen op panosteitis - evenals bloedonderzoek om andere aandoeningen uit te sluiten.

Tijd, geduld en pijnstilling

Rufus kan het een tijdje moeilijk hebben, maar wees niet bang: hij zal eruit groeien als het panosteitis is. Dat betekent echter niet dat u niets hoeft te doen. U kunt en moet hem door zijn pijn heen helpen met medicatie van de dierenarts. Een groot aantal ontstekingsremmers, zoals Metacam, Rimadyl, Previcox en Deramaxx, kunnen verlichting bieden, maar voor elk ervan is een recept vereist. Steroïden kunnen ook helpen om ontstekingen in zijn botten te verminderen. Tijdens zijn uitdagende periodes zal verminderde activiteit de pijn helpen verminderen. Bespreek regelmatige vervolgbezoeken met uw dierenarts om te bepalen of en wanneer hij extra röntgenfoto's nodig heeft om de ontwikkeling van de aandoening te volgen. Op de leeftijd van 2 jaar zou hij de aandoening moeten zijn ontgroeid en een gezonde, gelukkige hond moeten zijn.


Bekijk de video: Furminator voor honden (Augustus 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos