Kort

Waarschuwing: dit cavia-accessoire is gevaarlijk


In dierenwinkels vinden we altijd accessoires voor cavia's die allesbehalve geschikt zijn voor soorten en soms zelfs heel gevaarlijk zijn voor de schattige knaagdieren. Artikelen voor dierenwelzijn, meubels of speelgoed, kunnen een ernstige bedreiging vormen voor de gezondheid van cavia's. Het is het beste om natuurlijke materialen zoals hout te gebruiken - Shutterstock / PHOTO FUN in de cavia-behuizing

Het zijn vaak zeer onopvallende dingen die bij nadere inspectie gevaarlijk blijken te zijn voor cavia's. Het is daarom niet altijd eenvoudig om te zien welke cavia-accessoires niet geschikt zijn. Hieronder een selectie.

Plastic huis

De slaapzaal is een van de belangrijkste meubels in de cavia-kooi. Als dit echter van plastic is, kan dit om verschillende redenen gevaarlijk zijn voor de bontballen. Houd er dus rekening mee dat cavia's knaagdieren zijn en daarom veel knabbelen. Als ze wegknagen en stukjes plastic inslikken, kan dit een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Een andere risicofactor is de hitte in de zomer. Omdat er in plastic huizen weinig luchtcirculatie is en de hitte zich ophoopt, wordt het snel te warm van binnen. Bovendien kan vocht worden gevormd en als gevolg daarvan schimmelen.

Kunststofbuizen

Om soortgelijke redenen worden plastic buizen helemaal niet aanbevolen. De buizen of buizen zijn bedoeld om een ​​"levensechte" habitat te simuleren - naast afzonderlijke buizen zijn ook doolhoven of systemen van plastic buizen op de markt verkrijgbaar. Er is onvoldoende luchtcirculatie, vooral in lange buizen, en er is een risico op een zonnesteek, vooral in de zomer. Bovendien zijn ze moeilijk schoon te maken, zodat longklachten kunnen optreden als gevolg van de ontwikkeling van schimmels en bacteriën. Bovendien zijn sommige van de aangeboden leidingen simpelweg te klein zodat de dieren erin kunnen blijven steken. Natuurlijke alternatieven gemaakt van materialen zoals bamboe, kurk of klei zijn de betere keuze.

Draadroosters

Geen enkel dier loopt graag over tralies. De handel biedt echter altijd trappen, vloeren en bruggen van gaas. Fataal, omdat de cavia's snel van het gladde metaal kunnen glijden of tussen de tralies kunnen komen te zitten. De gevolgen zijn kneuzingen, gebroken botten en compressies. Vloeren van hout, plexiglas of kurk zijn bijvoorbeeld veel geschikter.

Waaiers

Een fiets als cavia-accessoire is over het algemeen geen slecht idee. Je moet er echter voor zorgen dat de waaier diervriendelijk is. Veel fietsen zijn te klein, wat snel tot ernstige rugklachten kan leiden, omdat het dier tijdens het rennen gebogen is. De vuistregel is van toepassing: de radius van het wiel komt overeen met de lengte van het dier.

Een ander gevarenpunt met de waaier is de structuur. Spruiten of gaten zijn taboe omdat cavia-poten er snel tussen kunnen komen. Het loopvlak moet daarom overal worden gesloten. Bovendien mag het geen scherpe randen hebben en moet het vrij zijn van struikelgevaar zoals stutten.

Cavia's: accessoires voor vrolijk zeeijs

Met de juiste accessoires kunnen cavia's heel goed spelen en plezier hebben. Hoe je ...

Run ballen

Laufballs- of Laufbugeln zijn een slechte gewoonte en absoluut in strijd met dierenwelzijn. Dit zijn plastic ballen waarin de cavia's worden opgesloten om door het appartement te rollen. Binnen lijden de dieren aan enorme stress en raken snel in paniek omdat ze de bal niet alleen kunnen verlaten. Er bestaat ook een risico dat u hard tegen meubels of muren botst. De knaagdieren kunnen niet veel door de ballen zien, zelfs als ze transparant zijn. Wat lijkt gelukkig rond te lopen is eigenlijk een horrorreis voor de cavia's.

Geurafval en kooideodorant

Strooisel met geurtoevoegingen en geurstoffen voor de kooi (kooideodorant) ruiken vaak aangenaam voor ons mensen, maar zijn enorm verontrustend voor de Meeris. Ze kunnen hun eigen geurmerken niet waarnemen omdat ze worden bedekt door de chemische geur en de luchtwegen soms worden geïrriteerd door de geuren. Diervriendelijke cavia-accessoires en kunstmatige geuren horen niet bij elkaar.

Linnen

"Kijk hoe schattig de kleintjes aan de riem lopen!" - helaas een grove fout. Het kan er schattig uitzien als een cavia aan de lijn is, maar het is een pijn voor de dieren. Cavia's zijn ontsnappingsdieren en vinden het helemaal niet leuk als ze door een riem worden tegengehouden. Ze raken in paniek en kunnen gewond raken door de trein aan de leiband.

Video: WAARSCHUWING - Fortnite is in GEVAAR! (Mei 2020).