Artikel

Katten: paracetamol en andere giftige medicijnen


Bij mensen is dit het standaardonderdeel van de medicijnkast: paracetamol. Katten mogen de pijnstiller in geen geval gebruiken. Hier kun je ontdekken waarom het product giftig is voor je kat en welke medicijnen ook de huizentijgers kunnen schaden. Paracetamol en andere medicijnen mogen nooit toegankelijk zijn voor katten - Andrii Muzyka / Shutterstock

Als wij mensen hoofdpijn hebben of een beetje koortsig zijn, gebruiken we graag een pijnstiller zoals paracetamol. Katten daarentegen zijn zeer gevoelig voor het medicijn - in het ergste geval kunnen zelfs kleine doses leiden tot de dood van het dier. Daarom moet u absoluut handelen volgens de volgende vuistregel: geef nooit menselijke medicatie aan dieren! Als je kat er ziek uitziet, breng hem dan naar de dierenarts, die een medicijn zal voorschrijven dat speciaal is ontworpen voor het gevoelige organisme van vierbenige vrienden. Experimenten met medicijnen van de menselijke apotheek, daarentegen, brengen je lieveling meer schade toe dan ze gebruiken.

Waarom paracetamol katten kan vergiftigen

Het actieve ingrediënt van paracetamol wordt verwerkt in het lichaam van dieren en mensen in de lever. Hoewel dit meestal gemakkelijk is voor mensen en bij correct gebruik, hebben kattenlevers het giftige afbraakproduct gluthatie wanneer ze paracetamol nemen. Door het materiaal kan het bloed van de kat minder zuurstof binden en is er ook ernstige leverschade.

Symptomen van paracetamolvergiftiging bij katten

Als een kat paracetamol eet, verschijnen snel ernstige tekenen van intoxicatie. De hartslag stijgt, tegelijkertijd heeft de kat moeite met ademhalen. Je slijmvliezen worden blauwachtig bleek en zwelling op de poten en het gezicht kan het gevolg zijn van waterretentie, zogenaamd oedeem. Schade aan de lever kan ook een zogenaamde "geelzucht" veroorzaken, waardoor de huid en het slijmvlies geel worden.

In het geval van ernstige vergiftiging braakt de kat en wordt zijn urine donkerbruin. U moet uw kat zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen met de eerste symptomen van paracetamolvergiftiging - er bestaat levensgevaar. Het is belangrijk dat u de arts vertelt wat uw kat heeft gedaan en hoe lang de vergiftiging was. Op deze manier kan de dierenarts uw huisdier sneller en gemakkelijker helpen.

Wees voorzichtig met planten die giftig zijn voor katten

Pas op voor planten die giftig zijn voor katten. Gevaren liggen op de loer zowel in het appartement als ...

Welke medicijnen kunnen nog steeds giftig zijn

Het is niet alleen paracetamol dat gevaarlijk is voor katten. Talloze andere medicijnen, die wij mensen meestal goed verdragen, kunnen ernstige schade aan onze met fluweel bedekte metgezellen veroorzaken. Deze omvatten:

  • ● voorbehoedsmiddelen ("anticonceptiepillen")
  • ● Bètablokkers, zoals die worden gebruikt om hartziekten te behandelen
  • ● schildklierhormonen
  • ● ADHD-medicijnen zoals Ritalin
  • ● Antidepressiva in grote hoeveelheden
  • ● Ibuprofen (pijnstiller)
  • ● Diclofenac (pijnstiller)

Het is het beste om alle medicijnen in een goed gesloten apotheekkast te bewaren. Dit betekent dat noch uw kamertijger noch uw kinderen per ongeluk schadelijke medicijnen kunnen gebruiken.

Video: Kun je slangen melken? De Buitendienst over Gif (Augustus 2020).