Kort

Honden wassen: hoeveel hygiëne is vereist?


Om honden en hun eigenaren zich op hun gemak te laten voelen, kan het nodig zijn om je trouwe viervoeter van tijd tot tijd te wassen. Overmatige hygiëne is echter niet alleen onnodig, het kan ook schadelijk zijn. Hoe vaak is baden eigenlijk gezond? Zodat de vacht van uw hond resistent blijft, moet u het niet overdrijven met hygiëne - Shutterstock / dezi

Veel honden graven graag in de tuin, baden in modderig water of wentelen zich in het vuil. De vacht van je favoriet is uitgerust met een natuurlijke beschermlaag die water- en vuilafstotend is. Desalniettemin kan het nodig zijn om het vuil te verwijderen in het geval van zeer zware vervuiling. U moet echter zeer voorzichtig te werk gaan en het vooral niet overdrijven met de hygiëne.

Was je hond niet te vaak

Er is geen vuistregel die zegt hoe vaak honden kunnen worden gebaad. Over het algemeen wast u uw hond echter alleen als dit absoluut noodzakelijk is. Zet het in geen geval wekelijks in de badkuip. Omdat schoonmaken te vaak de natuurlijke beschermende laag van de vacht van de hond vernietigt - vooral als je een shampoo gebruikt bij het wassen van je vierbenige vriend. In het geval van lichte vervuiling is het meestal voldoende om uw hond eenvoudig met een vochtige handdoek te wrijven. Om de huid niet onnodig te irriteren, moet u echter voorzichtig zijn. Lichte aanslag kan meestal worden verwijderd met lauw water.

Badende honden: hoe het goed te doen

Of het nu na een bijzonder uitbundige ronde gas is of ravotten in de modder: van tijd tot tijd ...

Wees voorzichtig met shampoos

Als uw hond erg vies is of sterk ruikt, kunt u ook af en toe een bad nemen. Hiervoor moet u echter een speciale hondenshampoo krijgen. Verzorgingsproducten voor honden moeten parfumvrij zijn, zodat ze de huid niet onnodig irriteren! Droog je schat goed na het bad. Vooral in de winter of bij gevoelige honden, moet u ervoor zorgen dat de vacht droog is voor de volgende wandeling. Anders loopt uw ​​hond het risico verkouden te worden of ontsteking van de blaas of nieren te ontwikkelen.

Droge shampoo als alternatief

Als alternatief voor wassen of baden met shampoo, kan droge shampoo worden gebruikt voor honden. Poeder dit op de aangetaste of vuile gebieden van uw vuilmus, laat het een tijdje werken en borstel het dan samen met het vuil uit. Maar probeer in het algemeen altijd eerst of het vuil niet kan worden weggeveegd zonder (chemische) hulpmiddelen - de vacht van uw hond zal u bedanken.