Artikel

OCS bij honden: wat te doen met gewrichtsschade?


Pijn in de gewrichten, ontsteking en kreupelheid zijn slechts enkele symptomen van OCS bij honden - een botgroeistoornis, die ernstige schade kan toebrengen aan de viervoeters Als u de eerste OCS-symptomen bij uw puppy herkent, moet u zeker naar de dierenarts gaan - Afbeelding: Shutterstock / Sonsedska Yuliia

, Hoe het verloop van de ziekte te volgen Osteochondrose dissecanskan gedeeltelijk beïnvloeden en welke vormen van therapie hier beschikbaar zijn.

OCS bij honden kan verschillende oorzaken hebben, de eerste symptomen van degeneratieve stoornis bij de vorming van kraakbeen zijn al te zien in de puppyleeftijd wanneer het skelet snel groeit en zware ladingen moet doorstaan. Er zijn verschillende behandelingsmethoden waarmee de gewrichtsschade kan worden behandeld.

Wat is osteochondrose dissecans voor een ziekte?

Als een hond aan OCS lijdt, beïnvloedt dit meestal de grote gewrichten, zoals de ellebogen, schouders, enkels of knieën. De oorzaak van deze ziekte is een verminderde botgroei op precies deze gebieden. Het skelet van een puppy bestaat niet volledig uit bot, maar uit zacht kraakbeenweefsel dat na verloop van tijd botst. Dit versterkt het skelet en maakt optimale oxygenatie mogelijk.

In tegenstelling tot bot wordt kraakbeen niet voorzien van bloed en moet het worden geleverd door het omringende weefsel. OCS voorkomt ossificatie van het kraakbeen tijdens de groei. Het skelet blijft zacht en het constant groeiende kraakbeen kan niet langer optimaal worden verzorgd. De te weinig geleverde onderdelen kunnen doodgaan. Vaak stoot het gezonde weefsel de doden af, met als gevolg dat delen van het gewrichtskraakbeen afsplitsen en in het gewricht zwemmen als zogenaamde "gewrichtsmuizen". Dit leidt tot pijnlijke ontsteking.

Merkbare symptomen en diagnose

Uw hond kan de eerste symptomen van OCS vertonen op de leeftijd van 4 tot 7 maanden. De diagnose wordt meestal gesteld tussen de 6e en 8e maand. Een van de belangrijkste symptomen is de plotselinge kreupelheid van je trouwe viervoeter. Als zijn loop vuil is of als hij weinig zin heeft in beweging en mogelijk zelfs duidelijke pijn tijdens het lopen, vermijdt hij sommige bewegingen volledig en als zijn gewrichten gezwollen zijn, kan dit een indicatie zijn van een mogelijke OCD-ziekte. Een exacte diagnose kan alleen worden gesteld door de dierenarts met behulp van beeldvormingsmethoden zoals een röntgenonderzoek of magnetische resonantiebeeldvorming (MRI). Als alternatief kan de diagnose ook worden gesteld met behulp van artroscopie (gezamenlijke spiegeling).

Oorzaken en preventie van OCS bij honden

Enerzijds zijn erfelijke factoren de oorzaak van OCS bij honden, anderzijds kunnen hondenbezitters de vorming van gewrichtsschade gedeeltelijk beïnvloeden door hun gedrag. Om OCS te voorkomen, is het vooral belangrijk dat u zorgt voor de juiste voeding van uw trouwe viervoeter. Als je te veel energierijk voedsel geeft, groeit je puppy te snel en wordt hij te zwaar voor het skelet dat wordt opgebouwd. Dit belast de gewrichten te veel. Te veel calcium, fosfor en vitamine D zijn ook niet gezond. Er is een verhoogde hoeveelheid calcitonine in het bloed, wat op zijn beurt de rijping van de kraakbeencellen negatief beïnvloedt.

Zodat symptomen van OCS niet eens in uw hond verschijnen, moet u meer aandacht besteden aan zijn speelgedrag. Vooral jonge honden woeden veel. Dit kan barsten of breuken in het kraakbeenweefsel veroorzaken. Gewrichten hebben al te maken met enorme krachten tijdens normale beweging. Als de gewrichten extra worden overbelast, bijvoorbeeld door lang, wild spel met abrupte richtingsveranderingen en snelle versnelling, worden deze krachten en hun effecten dienovereenkomstig vermenigvuldigd. In de groeifase, die tot de 12e levensmaand duurt, is het daarom raadzaam uw hond niet te overweldigen.

Gewrichtsproblemen bij de hond: hoe te voorkomen

Zonder pijn in de hoge leeftijd van de hond komen - dat is waarschijnlijk wat alle hondeneigenaren wensen voor hun geliefde. Gewrichtsproblemen ...

Welke rassen zijn bijzonder kwetsbaar?

De ervaring heeft geleerd dat vooral grote hondenrassen vaak worden beïnvloed door OCS en de symptomen ervan. Deze omvatten vooral:

• Great Dane
• Duitse herder
• Belgische herder
• Newfoundland
• Rottweiler
• Duitse bokser
• Labrador retriever
• Golden Retriever

Hoewel het niet zo gebruikelijk is, kunnen kleine honden ook OCS ontwikkelen.

Dit is hoe OCS kan worden behandeld

Er zijn in principe twee manieren om OCS bij honden te behandelen, conservatieve en chirurgische behandeling. Alvorens een geschikte methode te kiezen, moet de dierenarts de algemene toestand, leeftijd en omvang van kraakbeen of gewrichtsschade kennen. Als de symptomen nog niet zo uitgesproken zijn, wordt conservatieve therapie aanbevolen. Er wordt een poging gedaan om het aangetaste gewricht ten minste drie maanden volledig te immobiliseren, zodat de bestaande scheuren kunnen genezen. Er is ook een streng dieet om overaanbod met mineralen en energie te voorkomen.

Pijnstillers verbeteren de kwaliteit van leven van uw hond, maar ze staan ​​vaak immobilisatie in de weg omdat hij zonder pijn wil bewegen. Bovendien geeft de behandelend arts meestal ontstekingsremmende medicatie en schrijft hij fysiotherapie of hondenfysiotherapie voor. Dit maakt het vaak verkrampte spierweefsel rond het zieke gewricht los.

Chirurgische therapie wordt gebruikt voor ernstige symptomen. De arts opent de gewrichtscapsule om kleine gebroken kraakbeendeeltjes en mechanisch gladde scheuren in het kraakbeen te verwijderen. Na de procedure moet de hond ook zo kalm mogelijk worden gehouden. Gedurende ongeveer drie maanden mag hij zich slechts in beperkte mate verplaatsen. Dit wordt gevolgd door langzame spieropbouw door gerichte beweging. Behandeling, hoe dan ook, is geen garantie dat de OCS niet terugkomt of een ander gewricht aantast.

Video: Man bijt hond - Joke 55 - Dwangneurose (April 2020).