Opmerkingen

Oorzaken van artrose bij de hond


De oorzaken van artrose bij de hond worden nog steeds niet volledig begrepen. Maar één ding is duidelijk: niet alleen de leeftijd van de hond speelt een rol bij de ontwikkeling van de ziekte - er zijn ook enkele eerdere ziekten die kunnen leiden tot gewrichtsslijtage. Er zijn verschillende oorzaken van artrose bij de hond - Afbeelding: Shutterstock / Shannon West

Wat is artrose?

Artrose bij de hond is een gewrichtsaandoening die wordt veroorzaakt door tekenen van slijtage in de gewrichten en die bewegingsbeperkingen en pijn veroorzaakt. Zodra het proces is gestart, stopt het niet vanzelf en wordt de slijtage voortdurend verbeterd. De ziekte kan niet worden genezen, maar het beloop kan worden vertraagd met een goede behandeling en ondersteuning.

Artrose komt vooral vaak voor bij oudere honden, omdat in de loop van de jaren de vierbenige gewrichten verslijten. Maar jongere honden kunnen ook last hebben van gewrichtsslijtage als hun gewrichten zwaar worden belast.

Hoe u de juiste dierenarts voor uw hond kunt vinden

Als uw hond ziek wordt, moet hij naar de dierenarts gaan. De meeste meesters zetten zojuist ...

Oorzaken van artrose bij honden: eerdere ziekten

Artrose wordt voorafgegaan door schade aan de gewrichten. Deze kunnen zeer verschillende oorzaken hebben. Heeft uw hond artritis? Dan moet u op mogelijke symptomen van artrose letten. Omdat artritis, net als andere gewrichtsaandoeningen, een van de oorzaken is van artrose.

Een juiste behandeling van artrose bij de hond is belangrijk, omdat als deze besmettelijke gewrichtsziekte niet of onvoldoende wordt behandeld, gewrichtskraakbeen en als gevolg daarvan de gewrichtsstructuur kan worden vernietigd. Afwijkingen zoals heupdysplasie (HD) of groeistoornissen kunnen ook leiden tot schade aan de gewrichten. In zeldzame gevallen zijn metabole aandoeningen van de gewrichtskraakbeencellen de oorzaak van artrose.

Gewrichtsslijtage door verwondingen

Naast ziekten kunnen verwondingen leiden tot gewrichtsschade. Als uw trouwe viervoeter de aangetaste delen van het lichaam spaart, kan dit altijd leiden tot meer stress op andere delen en de bijbehorende gewrichten. In verband met verwondingen kunnen ontstekingsreacties optreden die leiden tot waterretentie in de gewrichten. Dit verhoogt de druk op de botten. Dit bevordert op zijn beurt de afbraak van kraakbeen en dus gewrichtsslijtage.

Let op het gewicht

Kortom, veel beweging is goed voor je lieveling, maar je moet ervoor zorgen dat de gewrichten van je hond niet te veel worden gebruikt. Bijvoorbeeld, te vroeg of te vaak traplopen kan gewrichtsproblemen veroorzaken, evenals lange wandelingen of fietstochten in de puppyleeftijd.

Zelfs als een traktatie geen pijn kan doen als beloning, moet je altijd het gewicht van je favoriet in de gaten houden. Overgewicht belast de gewrichten extra, leidt tot tekenen van slijtage en is daarom ook een van de oorzaken van artrose bij de hond.

Video: Welke natuurlijke middelen helpen bij Artrose en Artritis? - Therapeut Marco van der Pol (Mei 2020).