In detail

Wormen bij honden: preventie


Wormen bij honden zijn niet alleen vervelend maar ook gevaarlijk. Een niet-gedetecteerde worminfectie kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's zoals bloedarmoede, ontsteking en darmobstructie. Zodat het niet zover komt, hier zijn een paar tips om wormen te voorkomen. Preventie tegen wormen: let op wat de hond eet - Afbeelding: Shutterstock / jurra8

De meeste soorten wormen infecteren honden door de vierbenige vrienden die wormeieren of wormenlarven oppakken tijdens het snuiven of eten. Sommige soorten wormen worden echter ook door parasieten in het lichaam van de hond geïnfiltreerd. U kunt er meestal niets aan doen. Er zijn echter manieren om worminfecties zoveel mogelijk te voorkomen.

Regelmatig ontwormen voorkomt wormen

Een goede manier om hondenwormen te voorkomen, is een ontwormingsregime te volgen. Het moet elke drie tot zes maanden worden uitgevoerd en voorkomt soms dat pas ingeslikte larven en wormeieren tot wormen groeien. Wormen is met name handig voor risicogroepen, zoals jachthonden, die veel tijd zonder toezicht buiten doorbrengen.

Een puppy moet op de leeftijd van 10 tot 14 dagen het eerste ontwormingsregime krijgen omdat het mogelijk door zijn moeder is ingenomen. Een regelmatige controle door de dierenarts geeft hondeneigenaren duidelijkheid over de gezondheid van hun huisdieren: als u uw hond twee keer per jaar laat controleren op gevaarlijke parasieten zoals hartwormen, bent u aan de veilige kant.

Hondenapotheek: altijd bij je als je reist

Misselijkheid in de auto of kleine verwondingen aan uw huisdier mogen u niet het plezier bezorgen van ...

Wormen voorkomen: wat te doen thuis

Als u uw hond tegen wormen wilt beschermen, moet u ervoor zorgen dat uw vierbenige vriend goed slaapt en rust. Het reinigen van het gebied met een zoutwateroplossing is bijzonder effectief in de strijd tegen wormen. Bovendien is het belangrijk om voorzichtig te zijn met wat de hond eet. Rauw vlees en slachtafval kunnen worminfecties bevorderen en horen daarom niet thuis op het menu van het huisdier. Tijdens het wandelen, vooral met jonge honden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze geen dierlijke uitwerpselen eten. Vermijd contact met zwerfdieren en knaagdieren.

Regelmatige inspectie na vlooieninfestatie

Omdat vlooien lintwormen kunnen overbrengen, zijn regelmatige controles na een vlooienplaag aan te raden. Als u uw hond op vakantie wilt nemen, moet u ook vooraf contact opnemen met de dierenarts over de gezondheidsrisico's van uw reisbestemming. Bescherming tegen vlooien, muggen en andere plagen kan van tevoren zinvol zijn. En als, ondanks alle voorzichtigheid, symptomen van een worminfectie bij uw hond verschijnen, zoals ondraaglijke jeuk op de anus, bloederige diarree of frequent braken, is het belangrijk om de dierenarts zo snel mogelijk te zien - zodat hij een effectieve behandeling kan starten.

Video: Toxocara canis Rondworm bij de hond (Mei 2020).