Informatie

Honden en hypoparathyreoïdie

Honden en hypoparathyreoïdie


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Hypoparathyreoïdie is een potentieel gevaarlijke aandoening die wordt gekenmerkt door een lage productie van bijschildklierhormoon. Als u bij uw hond tekenen van hypoparathyreoïdie opmerkt, breng hem dan onmiddellijk voor evaluatie naar de dierenarts.

De ins en outs

De bijschildklieren zijn kleine klieren in de buurt van de schildklier, die voor in de nek van uw hond zit. Normaal gesproken geven deze klieren bijschildklierhormoon af, dat de calcium- en fosforgehaltes in het bloed reguleert. Wanneer de bloedcalciumspiegels laag worden, signaleert het bijschildklierhormoon de afgifte van calcium uit het bot, wat de bloedcalciumspiegel stabiliseert. Bij hypoparathyreoïdie geven de bijschildklieren niet genoeg of geen enkel bijschildklierhormoon af. Als gevolg hiervan dalen de bloedcalciumspiegels en kunnen tal van symptomen optreden.

De tekenen en symptomen

De meeste symptomen van hypoparathyreoïdie zijn te wijten aan een laag calciumgehalte in het bloed. De meest voorkomende symptomen zijn spiertrekkingen, spasmen en toevallen, die erger worden naarmate het calciumgehalte daalt. Andere mogelijke symptomen zijn wankele of stijve bewegingen, koorts, grommen, hijgen, zwakte, vaker plassen, meer dorst, braken en gebrek aan eetlust. Na verloop van tijd kan uw hond ook staar en mentale depressie ontwikkelen. U kunt ook gedragsveranderingen opmerken naarmate de toestand verslechtert.

Waarom het gebeurt

In de meeste gevallen is de oorzaak van hypoparathyreoïdie bij honden onbekend. Vaak treedt de aandoening op als gevolg van een auto-immuunziekte waardoor het immuunsysteem van uw hond de bijschildklieren aanvalt. Dit resulteert in een ontsteking en een onvoldoende werking van de bijschildklieren. Om hypoparathyreoïdie te diagnosticeren, zal uw dierenarts waarschijnlijk een differentiële diagnose stellen, waarbij andere aandoeningen worden uitgesloten, zoals hartaandoeningen, hypoglykemie, stofwisselingsziekten, leveraandoeningen en epilepsie, die symptomen kunnen veroorzaken die vergelijkbaar zijn met die van hypoparathyreoïdie.

Uw hond gezond houden

De eerste behandelingsstap is het herstellen van de bloedcalciumspiegels door intraveneuze toediening van calciumcarbonaat. Het diergeneeskundig team kan ook grote doses vitamine D aanbevelen, waardoor het lichaam van uw hond calcium kan opnemen. Zodra het calciumgehalte van uw hond is hersteld en de symptomen onder controle zijn, richt de behandeling zich op het langdurig handhaven van normale bloedcalciumspiegels. Onderhoud vereist mogelijk orale calciumsupplementen en lage doses vitamine D, hoewel sommige honden alleen calciumsupplementen nodig hebben.

Referenties


Bekijk de video: dr. Arjan van Zuilen, internist-nefroloog UMC Utrecht (December 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos