Informatie

Kat heeft een opgeblazen gevoel: oorzaken, diagnose en behandeling


Winderigheid bij katten is iets dat niet past bij de sierlijke en mooie dieren. Je moet het probleem tot op de bodem uitzoeken en de winderigheid laten behandelen, omdat deze soms erg ongemakkelijk kunnen zijn voor de kat. In de meeste gevallen worden kattenuitvloeden veroorzaakt door het verkeerde voedsel - Shutterstock / Aleg Baranau

Als je kat winderigheid heeft, betekent dit zelden iets slechts. Het is heel normaal dat een maaltijd niet wordt getolereerd en een of twee pups ontsnappen - in de meeste gevallen is het de schuldige.

Als het echter vaker voorkomt of lang duurt, moet u de dierenarts bezoeken - in zeldzame gevallen kan winderigheid bij katten een ziekte aangeven.

Kat heeft een opgeblazen gevoel: mogelijke oorzaken

In de meeste gevallen is het het dieet dat ervoor zorgt dat er te veel gassen in de darm worden gevormd, die vervolgens ontsnappen en stinken. Als bepaalde delen van het voedsel niet correct door het lichaam worden gebruikt, wordt de onvoldoende verteerde voedselpulp in het rectum afgebroken door bacteriën, wat leidt tot vieze geurtjes.

Wat kattenvoer betreft, kunnen zowel de samenstelling van het voer als de kwaliteit van de afzonderlijke ingrediënten leiden tot ernstige winderigheid bij katten. Spiereiwitten zijn bijvoorbeeld beter verteerbaar dan bindweefseleiwitten. Inferieur kattenvoer gebruikt plantendelen of granen als vulstoffen die katten niet kunnen gebruiken of verteren.

Een individuele intolerantie voor kattenvoer kan er echter ook voor zorgen dat de kat het niet krijgt. Katten hebben meestal ook last van lactose-intolerantie en mogen eigenlijk geen koemelk drinken. Als ze dat doen, kan het winderigheid veroorzaken of leiden tot andere spijsverteringsproblemen zoals diarree.

Hier is een overzicht van mogelijke oorzaken van winderigheid bij katten:

 • verkeerde of inferieure kattenvoeding
 • te veel zuivelproducten, kruiden, bonen, zetmeel uit granen enz.
 • plotselinge verandering van voedsel
 • een bepaald dieet
 • Voerintolerantie of voerallergie
 • verwend voer (vaak het geval bij scharreldieren)
 • te weinig beweging
 • Maagdarmstelselaandoeningen
 • te snel eten of lussen
 • afnemend metabolisme op oudere leeftijd
 • worminfecties

Ernstige winderigheid: de dierenarts stelt de diagnose

Als uw fluwelen poot lijdt aan een opgeblazen gevoel, moet u de oorzaak onderzoeken. Reconstrueer wat uw kat onlangs heeft gegeten en of er een verandering in voedsel is geweest en controleer of er andere symptomen zijn naast de ontsnappende darmwinden. Als de winderigheid bijvoorbeeld gepaard gaat met diarree of braken, is uw fluwelen poot waarschijnlijk ziek.

In elk geval moet u met uw kat naar de dierenarts gaan als er sprake is van aanhoudende winderigheid, die vervolgens uw huistijger kan onderzoeken. Afhankelijk van het geval kan de arts een grote bloedtest bestellen, urine- en ontlastingsmonsters onderzoeken of zelfs een röntgenonderzoek van de buik uitvoeren.

In ieder geval zal er een grondige medische geschiedenis plaatsvinden, waarbij de dierenarts graag met u wil samenwerken om erachter te komen hoe het eruit ziet als het gaat om kattenvoeding in uw huis.

Katten en hun spijsvertering: hoe werkt het?

Spijsvertering is altijd een complexe kwestie. Maar hoe werkt dit proces eigenlijk met ...

Hoe winderigheid bij katten te behandelen

Permanente winderigheid bij katten kan erg ongemakkelijk zijn, omdat ze vaak gepaard gaan met buikpijn, verlies van eetlust, vermoeidheid en andere symptomen. Samen met de dierenarts kunt u met de juiste therapie beginnen nadat de oorzaak van de winderigheid is opgehelderd en de diagnose is gesteld.

In de meeste gevallen helpt een bepaalde verandering in het dieet - bijvoorbeeld bij voedselintolerantie of onjuiste voeding. Als de oorzaken worden waargenomen in kattenvoer, is er in eerste instantie alternatief, mild voedsel waarmee met een beetje kan worden geëxperimenteerd. Over het algemeen is licht voedsel of kattenvoer zonder additieven en zonder suiker aan te raden.

Hoewel onze kamertijgers meestal zonder problemen een muis of een vogel kunnen verteren, bereikt de spijsvertering vaak zijn grenzen met chemische additieven, zoals in industrieel voer, zodat het resultaat opzwelt. Let daarom altijd op de goede kwaliteit van het voedsel - lees meer over het onderwerp in de gids: "Kattenvoer van hoge kwaliteit: wat maakt het uit?"

Winderigheid bij katten: zitten er wormen achter?

Dieet is niet de enige oorzaak die winderigheid bij katten kan veroorzaken. Een besmetting met wormen is ook denkbaar. Dit is een onderwerp dat vooral van invloed is op freelancers. Ze hebben de neiging ze snel te vangen.

Als een kat eenmaal is besmet met wormen, kan dit winderigheid veroorzaken. Andere symptomen zijn diarree, braken en een opgeblazen, dikke buik. Dit laatste wordt veroorzaakt door de parasieten die zich in het gebied bevinden en de buikwand uitbreiden.

Winderigheid als gevolg van een worminfectie wordt goed onder controle gehouden met een ontwormingsregime. De procedure moet regelmatig worden herhaald om de vervelende parasieten volledig te doden.

Video: Natuurlijk behandelen van een maagzweer (Augustus 2020).