Artikel

Ontstoken anale klieren bij honden: symptomen, oorzaken, behandeling


De anale klieren op de hond geven geurafdrukken af ​​zodat de hond zijn territorium kan markeren. Helaas kunnen de klieren op de anus ontstoken raken. U kunt hier ontdekken welke symptomen een anale klierontsteking veroorzaakt, wat de oorzaak is en hoe de behandeling van de ziekte eruit ziet. Ontstoken anale klieren zijn meestal gemakkelijk te behandelen - Shutterstock / Syda-Productions

Vooral kleine hondenrassen zoals Beagle, Maltese of Spaniel worden vaker getroffen door ontstoken anale klieren dan grotere honden. De ontsteking is meestal erg ongemakkelijk voor een hond, dus u moet zo snel mogelijk met de patiënt naar de dierenarts gaan.

Anale klierontsteking bij honden: wat is het precies?

De anale klieren produceren een secretie die het individuele geurmerk van elke hond bevat. Deze afscheiding wordt geabsorbeerd door zogenaamde anale zakken, die zich links en rechts van de anusopening bevinden. Vooral wanneer de hond uitwerpselen uitscheidt, geven de anale zakjes de geurafscheiding naar buiten af.

De secretie kan echter dikker worden of uw hond kan mogelijk geen ontlasting uitscheiden als gevolg van constipatie of andere ledigingsstoornissen. De secretie kan dan niet vrijelijk door de anale klieren en de anale zakken worden geleid. Bacteriën hebben het dan gemakkelijk en kunnen anale kompres of anale klierontsteking bij de hond veroorzaken. Voor je trouwe viervoeter wordt dit meestal geassocieerd met ongemakkelijke jeuk en pijn.

Symptomen van anale klierontsteking

Een van de meest voorkomende tekenen van ontstoken anale klieren is "sleeën". Vanwege de soms ernstige jeuk en het gevoel van druk, drukt de hond zijn achterste deel op de vloer en krabt het heen en weer.

Uw huisdier probeert vaak het anale gebied met de tong te bereiken of bijt in zijn staart. Als de ziekte vordert, kunnen zich puisten, abcessen of eczeem vormen, wat u kunt herkennen aan de slecht rode anus.

Fistels kunnen ook vormen die moeilijk te herkennen zijn voor de leek. Als uw hond lijdt aan anale klierontsteking, merkt u echter vaak de pijn wanneer hij uitwerpselen probeert af te scheiden. Zeuren of zeuren kunnen symptomen zijn van moeilijke, pijnlijke stoelgang. Bovendien kan uw trouwe viervoeter minder bewegen en niet langer willen zitten.

Ontstoken anale klieren bij honden: mogelijke oorzaken

Een anale klierontsteking bij de hond is uiterst oncomfortabel voor de hond. Er zijn verschillende oorzaken voor de ziekte. In de regel komt anale klierontsteking voort uit het kleven of verstoppen van de anale klieren. Dit kan gebeuren als gevolg van diarree bij de hond.

De secretie kan niet langer worden vrijgegeven als gevolg van verstopping of kleven van de klieren en wordt dan taai. Hierdoor kunnen bacteriën doordringen en anale klierontsteking veroorzaken. Andere mogelijke oorzaken van ontsteking zijn overmatige klierfunctie of allergische reacties.

Diarree bij de hond: met deze tips kun je hem stoppen

Heeft uw hond diarree? Helaas is dit een veel voorkomend symptoom, maar in de meeste gevallen is het vrij ...

Diagnose: heeft de hond een anale klierinfectie?

Als u bij uw hond symptomen ziet die wijzen op een ontsteking in het anale gebied, moet uw vierbenige vriend zo snel mogelijk door de dierenarts worden onderzocht en behandeld. Indien niet behandeld, kan een anale klierontsteking ook chronisch worden.

De dierenarts onderzoekt fysiek je viervoetige vriend, wat betekent dat hij eerst het getroffen gebied op de anus inspecteert. Als er hier zwelling en roodheid is, is dit meestal een ontsteking van de anale klieren.

Voor de zekerheid scant de dierenarts het gebied voorzichtig en controleert of uw hond pijn voelt. De arts masseert de anale klieren vaak handmatig, zodat ze de secretie afscheiden, die vervolgens in meer detail wordt onderzocht.

Het is belangrijk dat andere ziekten en oorzaken zoals een vlooienspeekselallergie of vreemde lichamen die aan de anus kleven, worden uitgesloten. Alleen als de arts zeker weet dat het een anale klierontsteking is en wat de oorzaak is, kan de behandeling worden gestart.

Ernst van anale klierontsteking bij honden

Het niet behandelen van anale klierontsteking kan leiden tot ernstige problemen zoals hevige pijn en koorts. Er zijn verschillende ernstgraden, die vaak als volgt zijn gestructureerd:

  1. De anale zakken zijn vol en legen zichzelf niet wanneer de ontlasting wordt verwijderd. Ze zijn uitgebreid.
  2. Vanwege bacteriën is de ontsteking etterig en mogelijk bloederig. Jeuk en problemen met braken verschijnen.
  3. Pijnlijke abcessen of fistels vormen. De pijn kan in dit stadium erg zijn, koorts kan worden toegevoegd.

Behandel de anale klierontsteking van de hond

Therapie voor ontstoken anale klieren begint meestal met het uitknijpen van de anale zak door de dierenarts, d.w.z. zachtjes masseren van de secretie die het bevat. Dit werkt echter alleen als de secretie vloeibaar of viskeus is geworden en nog niet is uitgehard. Als dit al is gebeurd, moet de verharde secretie worden geweekt voordat de dierenarts het kan uitspoelen. Mogelijke abcessen moeten worden opengesneden.

Nadat de dierenarts de secretie heeft uitgeperst, spoelt hij de anale klieren met een ontstekingsremmende oplossing. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking worden extra antibiotica gebruikt. Dit is hoe de werkelijke anale klierontsteking wordt bestreden. In de regel wordt deze procedure nog een paar keer herhaald totdat de ontsteking volledig is verdwenen.

Als de anale klierontsteking bij de hond chronisch is of als er ernstige fistels en zweren zijn, is een operatie of verwijdering van de anale pouch denkbaar. Uw dierenarts zal u hierover gedetailleerd adviseren.

Kan ontsteking van de anale klieren worden voorkomen?

Als uw hond vatbaar is voor een anale klierontsteking, kunt u zijn anale klieren regelmatig thuis masseren en legen. Zorg ervoor dat u uw dierenarts raadpleegt voordat u dit doet, omdat de juiste stappen niet eenvoudig zijn en de procedure niet nuttig is voor elke hond. Laat uw dierenarts u precies laten zien wat u doet en welke hygiënemaatregelen u moet nemen.

In de video kunt u zien hoe een dergelijke lediging eruit kan zien:

Video: Anaalklieren hond (Juni- 2020).