In detail

Wanneer katten krabben: jeuk


Als je kat onnatuurlijk vaak krabt, moet je controleren waar de jeuk vandaan komt. Verschillende oorzaken zijn denkbaar: het kan een ontsteking zijn, maar parasieten zoals oormijten kunnen ook ernstige jeuk veroorzaken bij de vierbenige vrienden. Hier kunt u hier meer over lezen. Kat krabt oor - wat is de oorzaak? Afbeelding: Shutterstock / Ermolaev Alexander

Net als honden of mensen, moeten katten zich af en toe krabben - vooral op de oren. Het is belangrijk dat u als katteneigenaar ervoor zorgt dat uw pelsneus niet overmatig krabt, omdat dit mogelijk iets ernstigers kan betekenen.

Symptomen: Detecteer jeuk bij katten

Krabben is volkomen normaal bij katten. Als uw huistijger echter ernstige jeuk ervaart, neemt het gedrag onnatuurlijke vormen aan. In het ergste geval krabt uw kat bloedig. Dan moet u uiterlijk onmiddellijk een dierenarts zien.

Maar er zijn ook eerdere tekenen dat je kunt zien dat er iets mis is. Katten likken en knabbelen graag in de getroffen gebieden.

In het geval van jeuk aan de oren, schudden de vierbenige vrienden vaak hun hoofd om een ​​vreemd lichaam kwijt te raken. Je moet ook erkennen dat de oren van de kat constant openen als een symptoom van onaangename jeuk.

Kat krabt vaak: verschillende oorzaken

Jeuk bij katten kan verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn het infecties of parasieten zoals vlooien, wormen of mijten die ervoor zorgen dat een kat zwaar krabt.

Allergieën voor voeding of stof kunnen ook de oorzaak zijn. Als de jeuk bijvoorbeeld alleen in bepaalde seizoenen optreedt, kan een seizoensgebonden gebeurtenis zoals het aantal pollen ook de reden zijn.

Auto-immuunziekten en metabole stoornissen, bijvoorbeeld als gevolg van een hormonale onbalans of een tekort, zijn ook denkbaar.

Als je kat jeuk heeft, moet je niet aarzelen om een ​​dierenarts te bezoeken. De oorzaken zijn veel. Ze vinden is als detective werk doen. Om deze reden zijn passende onderzoeken nodig. De behandeling van de jeuk hangt af van de oorzaak. Wat zijn dit Hier is een overzicht van allemaal:

 • parasieten
 • allergieën
 • Auto-immuunziekten
 • metabole stoornissen

Wormen voor katten: parasieten maken geen schijn van kans

Een ontwormende behandeling voor katten helpt niet alleen bij acute worminfecties, maar in overleg met ...

Kat jeukt haar oren: waarom is het?

Wanneer jeuk katten treft, worden de oren van de vierbenige vrienden vaak aangetast. Een aanvankelijk relatief onschadelijke oorzaak van jeuk op dit punt kan overmatig oorsmeer zijn. Een blik in de afluisteraar van uw afluisteraar onthult het probleem: u ziet een vettige, vaak donkere coating. Om te voorkomen dat er ontstekingen ontstaan, moeten u en uw kat naar een dierenarts gaan die het oor van de kat grondig schoonmaakt. U kunt de behandeling ook zelf uitvoeren. U moet de dierenarts echter zeker laten zien hoe u dit moet doen en informatie verstrekken over de juiste manier om de oren van de kat te reinigen.

Als het al onaangenaam ruikt uit het oor, is er waarschijnlijk al een ontsteking opgetreden. Ga zo snel mogelijk naar een dierenarts voor professionele oorreiniging om een ​​slechtere toestand te voorkomen. Hij zal waarschijnlijk ook oordruppels voorschrijven om het dier te behandelen om de jeuk te verlichten.

Oormijt bij katten: symptomen en behandeling

Oormijten bij katten veroorzaken meestal ernstige jeuk in de oren. Men spreekt om ...

Jeuk veroorzaakt door oormijt: Let op: besmettingsgevaar!

Bijzonder ernstige jeuk in de oren bij katten kan worden veroorzaakt door oormijt. De parasieten zijn ook verantwoordelijk voor oorinfecties in ongeveer de helft van alle gevallen. Geïnfecteerde fluwelen poten vinden jeuk vaak zo ongemakkelijk dat ze niet alleen aan hun oren krabben, maar ook op een volledig ongecoördineerde manier in een cirkel draaien.

Dit geldt vaker voor freelancers dan binnenlandse tijgers. De reden: de parasieten zijn gemakkelijk overdraagbaar van dier op dier. Maar dat niet alleen: de oormijten bij katten kunnen ook op mensen worden overgedragen. Als u een zwarte en kruimelige afscheiding in de oren herkent, kan dit een duidelijk teken zijn van oormijt.

Ga zo snel mogelijk naar een dierenarts om je kat te ontdoen van de parasieten en ongemakkelijke jeuk aan de oren aan één kant. Aan de andere kant vermindert een snelle behandeling het risico dat de parasieten zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, naar andere dieren of naar familieleden. Het vermindert ook de kans dat uw fluwelen poot snel weer wordt geïnfecteerd.

De onderwerpen over Gezondheid van de kat u bent wellicht ook geïnteresseerd in:

Koude kou: gevaarlijk voor de huistijger

Passief roken: bijzonder schadelijk voor katten

Dit is hoe je kattenvlooien kunt bestrijden

3 reacties Log in om te reageren
 • persoon

  15-04-2017 16:04:45

  Barbara: Hallo meneer Arsenault. Ik geloof er sterk in dat Pika een voedselallergie heeft. Helaas zijn katten veel vaker allergisch voor voedsel dan je denkt. De meest voorkomende is allergie voor "rundvlees". Ik zou het weglaten. Maar wekenlang, niet slechts een of twee keer. Als dit niet het geval is, zou ik anti-allergisch voedsel geven voor minimaal 3 weken en ALLEEN DAT !! Dit is niet goedkoop en de kat zal klagen, maar geen gratie! Je zult het op geen enkele andere manier krijgen! Vervolgens: Voer langzaam verschillende soorten voer in. Eerst "kip". Kun je een ander ras voeren? Enz. Op het moment dat ze weer krabt, weet je waar de allergie tegen is. Over het algemeen zou ik ervoor zorgen dat er GEEN SUIKER in de feed zit. Men moet niet geloven in hoeveel soorten voersuiker zit, vooral in discountvoedsel. Dat veroorzaakt op oudere leeftijd slechte nierproblemen. Nieren zijn hoe dan ook het zwakke punt van katten, dus waarom zou u een tweede schadelijke factor toevoegen ?! Over het algemeen moet u aan het werk gaan en lezen wat er eigenlijk in het voedsel zit. Het beste is het voedsel dat "precies wordt afgebroken", dat wil zeggen "30% kip, 26% rijst" enz., En waar er 100% is !!! Dit is echt goed, puur eten zonder "vuil". Wat duurder is, wordt later bij de dierenarts bewaard! En een laatste ding: als een rundvleesallergie blijkt, moet je ook voedsel vermijden dat alleen "vlees en dierlijke bijproducten" zegt, omdat dat rundvleesafval bevat. Vermijd "levermeel" voor droogvoer - rundvlees !!! Wees voorzichtig bij het kopen van feed !!! Schrijf alsjeblieft op wat er is gebeurd, ik zou graag misbruik melden
 • persoon

  26-03-2017 11:03:46

  ChristianAr: Hallo mijn kat Pika (huiskat) haalt ook hoofd en vacht op de rug en krabt constant aan de oren. Ben met haar bij de TA ze heeft geen vlooien, mijten of andere parasietenoren zijn TOP zei de TA maar ze had ontstoken tanden / tandvlees dacht dan komt dat omdat de tanden gemaakt waren na algehele anesthesie. Nu na 2 weken geen verbetering blijft ze de oren krabben. Ik weet niet wat ik anders moet doen. Als iemand advies of dezelfde problemen heeft, zou ik ze graag beantwoorden. Mfg Pika :-) Misbruik melden
 • 16-07-2013 15:07:38

  nadinelau35: interessant artikel. Mijn kat krabt vaak aan zijn oor. Ik heb er echter nooit echt over nagedacht. Misschien moet ik het laten controleren. Misbruik melden

Video: Kat met jeuk bij Dierenarts De Laak dierenkliniek in Vathorst Amersfoort (Augustus 2020).