Informatie

Werkt bloed bij honden met schildklierproblemen?

Werkt bloed bij honden met schildklierproblemen?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De schildklier is een kleine, vlindervormige klier in de keel van uw hond die hormonen aanmaakt om zijn stofwisseling en groei onder controle te houden. Wanneer de schildklier niet goed functioneert, loopt de gezondheid van de hond op verschillende manieren uit de hand. Een aantal ziekten bootst een schildklieraandoening na, dus de bloedchemie wordt bestudeerd in combinatie met andere symptomen om te bepalen wat uw hond kan kwellen.

Schildklier problemen

Schildklierproblemen treden op wanneer de klier te veel of te weinig hormonen afgeeft. Als het meer afscheidt dan het lichaam nodig heeft, wordt de aandoening hyperthyreoïdie genoemd. Als het niet genoeg afscheidt, wordt het hypothyreoïdie genoemd. Beide aandoeningen zijn ongezond voor uw hond, aangezien schildklierhormonen zijn metabolisme regelen. Hypothyreoïdie, of lage niveaus van schildklierhormonen, komt vaker voor dan het tegenovergestelde. Symptomen van hypothyreoïdie zijn onder meer onverklaarbare gewichtstoename, droge huid, lethargie, bloedarmoede en spierzwakte.

Routinematig bloedonderzoek

Of de schildklierfunctie al dan niet deel uitmaakt van routinematig bloedonderzoek, hangt af van uw dierenarts. Velen bevatten basisschildkliertesten als onderdeel van een jaarlijks onderzoek. Door het schildklierniveau op jaarbasis te controleren, zelfs als uw hond er perfect gezond uitziet, wordt een basisniveau vastgesteld, het niveau dat normaal is voor uw specifieke hond. Uw dierenarts kan de jaarlijkse resultaten van de hond vergelijken om te bepalen of er zorgwekkende veranderingen zijn opgetreden. Dit is een van de weinige manieren om problemen vroegtijdig op te lossen, aangezien de meeste honden geen symptomen van schildklieraandoeningen vertonen totdat de klier permanent is beschadigd.

Schildklier testen

Bloedonderzoeken specifiek voor het controleren van de schildklier omvatten verschillende componenten. Een schildklierpanel controleert drie soorten hormoonspiegels: T3, T4 en vrij T4. Individueel bieden deze tests een kleine hoeveelheid informatie over de schildklierfunctie, maar gecombineerd geven ze een duidelijker beeld van de vraag of de schildklier van uw hond hormonen in een gezond tempo afscheidt. Dit komt doordat individuele resultaten een breed scala aan normale waarden hebben; één test die resultaten laat zien aan de onderkant van het normale bereik, hoeft geen reden tot bezorgdheid te zijn. Meer dan één test die aan de lage kant binnenkomt, kan een aanwijzing zijn dat er een probleem is.

Andere tests

Als uit de eerste bloedtesten blijkt dat uw hond schildklierproblemen heeft, kan een aanvullende bloedtest op antilichamen uitwijzen of het probleem wordt veroorzaakt door een auto-immuunziekte. Als de eerste tests niet doorslaggevend zijn, kan uw dierenarts het niveau van schildklierstimulerende hormonen in het bloed van uw hond testen. Deze test bevestigt niet altijd hypothyreoïdie, maar het voegt nog een klein stukje toe aan het algemene beeld van de gezondheid van uw hond. Als uw dierenarts een schildklieraandoening vermoedt maar dit niet kan bevestigen door middel van bloedonderzoek, kan hij uw hond behandelen met medicatie en doorgaan met regelmatig bloedonderzoek om te zien hoe uw hond reageert.


Bekijk de video: Endocrinologie: Hormonen, hypofyse en feedback mechanisme (Juli- 2022).


Opmerkingen:

 1. Blakemore

  Ik zal gewoon stil zijn

 2. Honi

  Het is het absoluut eens

 3. Halithersis

  Ik bedoel, je staat de fout toe. Voer in dat we bespreken. Schrijf me in PM.

 4. Christiaan

  Leg alsjeblieft meer in detail uitSchrijf een bericht

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos