Opmerkingen

Katten inchecken: waar komt witte vacht vandaan?


Een check bij katten is soms witte vacht. In sommige delen van het lichaam van de kat zijn er geen pigmentcellen vanwege een genmutatie die leukisme wordt genoemd, dus de vacht blijft hier kleurloos. Het stipje kan zich bijna volledig verspreiden of veroorzaakt alleen kleine, bijna onzichtbare witte vlekken. Twee mooie bonte katten knuffelen op de vensterbank - Shutterstock / Aspen Photo

Voor een stipje maakt het niet uit welke vachtkleur of welk patroon de kat eigenlijk heeft. Dit betekent dat zowel eenkleurige zwarte, rode of zwarte tabby katten met tabby-patronen op sommige plaatsen witte vacht kunnen krijgen.

Controle en leukisme bij katten

De cheque is meestal gebaseerd op een verzwakte vorm van zogenaamd leucisme. Dit is een genmutatie waarbij er geen pigmentcellen op het huidoppervlak aanwezig zijn. Dit betekent dat er geen melanine wordt gevormd, wat verantwoordelijk is voor de vachtkleur. De kattenbont blijft kleurloos en lijkt wit.

Terwijl katten met leukisme volledig witte vacht hebben, zijn de pigmentcellen in bonte dieren slechts gedeeltelijk aanwezig, zodat witte vlekken op de vacht verschijnen. Anders is de werkelijke vachtkleur met een mogelijk patroon zichtbaar op de plaatsen die niet door de mutatie worden beïnvloed. Dit creëert katten met een mooi koepatroon, bontneuzen met witte sokken of witte sneeuwvlokken op de borst, maar ook driekleurige dieren.

Het mooiste kitten met een koeienpatroon

Wit bont verbergt de originele kleur

Hoe het patroon er in een stip uit zal zien, kan niet worden voorspeld als een bonte moederkat welpen verwacht. De verrassing is vooral geweldig voor katten met leukisme die volledig witte vacht hebben. Zo'n dier heeft nog steeds genen voor een bepaalde vachtkleur, ze werken gewoon niet omdat de kat geen pigmentcellen op de huid heeft. Het is echter mogelijk dat ze haar "verborgen" vachtkleur doorgeeft aan haar kittens.