Informatie

Hoe houden katten hun evenwicht?


Katten hebben een bijzonder sterk gevoel van evenwicht als bijna geen ander dier. Ze kunnen van de hoogste hoogten vallen en nog steeds hun poten aanzetten, ze balanceren veilig op de smalste muur en springen precies naar het kleinste punt. Maar hoe houden katten hun evenwicht met zulke moeilijke acties? Een smal tuinhek is helemaal geen probleem voor katten - Shutterstock / rokopix

Katten zijn echte meesters in het dierenrijk als het gaat om het bewaren van hun evenwicht. En dat is ook belangrijk, omdat het dagelijkse leven van een kat grotendeels afhankelijk is van de kunst om zijn evenwicht veilig te bewaren in moeilijke situaties. Vooral freelancers gebruiken hun vaardigheden buitenshuis om te jagen of te vechten met andere soorten, maar katten houden ook van klimmen, springen en in balans zijn voor hun leven.

Vestibulair apparaat is het "waterpas" van katten

De bewegingen van katten, vooral in relatie tot het bewegingsapparaat, het hoofd en de ogen van de kat, worden grotendeels gecontroleerd door reflexen. De roterende reflex zorgt er bijvoorbeeld voor dat katten bijna altijd op hun voeten landen. De stimuli voor de reflexen worden gegenereerd in het zogenaamde vestibulaire apparaat, dat zich in het binnenoor van de fluwelen poot bevindt en op een manier als een waterpas functioneert. Kristallen bewegen in een vloeistof in het vestibulaire apparaat. Het orgel dicteert voortdurend de positie van het hoofd en het lichaam van de kat ten opzichte van de vloer. Als een kat valt, springt of valt, zorgen de prikkels van het verticale systeem ervoor dat de kat veilig op zijn poten landt. Om het evenwicht te bewaren, bijvoorbeeld bij het balanceren op een smalle muur, is meer nodig - namelijk een heel speciaal hulpmiddel.

Kattenstaart is de "balansbalk" van katten

Katten slenteren vanzelfsprekend over de smalste bergrug en zien er zelfs niet onder de indruk van links en rechts uit - ze hoeven zich niet eens te concentreren om veilig van A naar B te komen. Dit is mogelijk dankzij de unieke "balansbalk" aan de achterkant van de bontneuzen. De staart van de kat is essentieel om de balans zo betrouwbaar te houden. Het beweegt automatisch in de moeilijkste situaties en geeft de kat een zekerheid dat hij hot spots aankan en veilig springt. Tijdens het springen dient de staart van de kat ook als een riem, waarmee de kat zelfs de richting in de lucht kan corrigeren.

Kattenanatomie: waarom katten zo flexibel zijn

Katten springen vanaf de hoogste hoogten op de grond, klimmen steile wanden en draaien altijd ...

Lichaamsbouw is optimaal ontworpen voor acrobatiek

Bovendien is het lichaam van de kat eenvoudig ideaal aangepast aan de soms halsbrekende, maar vanuit een kattenperspectief, vrij normale manier van leven van de dieren. Lichte botten, effectieve spieren en praktische kattenpoten met klauwen maken katten perfecte jagers en acrobaten. Het is dus de combinatie van een uitzonderlijk sterk evenwichtsgevoel, de extreem praktische kattenstaart en een perfect uitgebalanceerd lichaamsbeeld dat katten hun veiligheid geeft tijdens gecompliceerde bewegingen.