Kort

Waarom katten graag in de zon liggen


Veel katten liggen graag in de zon en worden verwarmd door de stralen. Je houdt ervan om te profiteren van de kleinste zonnevlekken die door het raam komen, of zelfs mee te wandelen als de positie van de zon gedurende de dag verandert. Waarom genieten de pelsneuzen van zonnebaden? Oh, zo zonnebaden is iets prima, vindt deze gastronomische kat - Shutterstock / Jelena990

Vooral korthaarkatten liggen graag in de warme zon, boskatrassen zoals de Maine Coon en andere langharige pelsneuzen zoals de Perzische kat geven meestal de voorkeur aan schaduwrijke plekken. Waarom is dat

Katten houden van de warmte van de zon

Als je kijkt naar waar de voorouder van onze huiskatten vandaan komt, wordt al snel duidelijk waarom de huistijgers graag in de zon ontspannen. De valkenkat leeft in Afrika en is perfect uitgerust om bij hoge temperaturen in de woestijn te leven. Hun lange ledematen en korte vacht geven snel lichaamswarmte af en ze gebruiken veel waardevolle energie om hun lichaamstemperatuur te handhaven.

De normale lichaamstemperatuur van katten ligt tussen de 38 en 39,3 graden Celsius, wat hoger is dan die van mensen. Ze verblijven graag op warme plaatsen zodat hun lichaam van buitenaf wordt opgewarmd en ze minder energie verbruiken. Ze besparen extra energie als ze rusten op warme plaatsen of zelfs slapen. Katten slapen dus graag in de zon omdat ze waardevolle energie besparen. De katten in de volgende video hebben dit energiebesparende principe geperfectioneerd:

De situatie is anders bij langharige pelsneuzen, zoals boskatrassen, die zich bij lagere temperaturen hebben ontwikkeld. Haar lichaamsbouw is steviger en steviger dan dat van haar voorouderlijke valk. Deze lichaamsbouw en zijn dikke vacht zijn ideaal voor het opslaan van lichaamswarmte, zelfs in koudere klimaten zonder veel energie te verbruiken.

In ruil daarvoor zijn langharige katten meestal te warm in de zon in de zomer. Ze maken het zichzelf liever comfortabel in de schaduw, bijvoorbeeld op de koele badkamertegels, en strekken hun handen en voeten om zoveel mogelijk warmte af te geven.

Tien katten die naar hartelust van de zon genieten

Maken katten vitamine D in zonlicht?

Mensen kunnen zelf de vitale vitamine D produceren wanneer zonlicht op hun huid schijnt. Katten hebben ook vitamine D nodig, maar profiteren ze van de zonnestralen? De bronsituatie hiervoor is niet duidelijk.

Het is alleen duidelijk dat de fluwelen poten de voedingsstof niet kunnen produceren door de zon die op hun huid schijnt. Aan de ene kant is de vacht hiervoor te dik, aan de andere kant, in tegenstelling tot het menselijk lichaam, is het kattenorganisme niet ontworpen voor zelfproductie van vitamine D.

Er is echter een theorie dat bepaalde oliën en vetten in kattenbont reageren met het zonlicht en uit elkaar gaan om vitamine D te produceren. Wanneer de huistijgers zichzelf reinigen, likken ze de voedingsstof van hun vacht. Deze veronderstelling is echter controversieel. Als het dieet geschikt is voor de soort met kattenvoer van hoge kwaliteit of als de bas correct is, is extra vitamine D meestal toch niet nodig.