Opmerkingen

Katzenjammer: Waar het allemaal om gaat


De term "Katzenjammer" stamt uit de 18e eeuw en is oorspronkelijk een woordcreatie in de studententaal. Net als de kater na een nacht drinken, beschrijft Katzenjammer de pijnlijke gevolgen van het consumeren van teveel alcohol. Maar dat is niet alles. "Katzenjammer? Nee, ik doe hier een dutje," denkt deze kat - Shutterstock / Anatoliy Tishin

Iedereen die ooit heeft gehoord van een verliefde kater die zijn geliefde tot rust brengt, weet hoe echt kattenwee klinkt. De studenten in de 18e eeuw vonden de met fluweel opgeblazen klaagzang een toepasselijke beschrijving van het gevoel wakker te worden met een knorrige hoofdpijn en misselijkheid na een natte nacht in hun plaatselijke pub. In sommige gevallen werd de term echter ook meestal gebruikt voor fysiek ongemak en pijn.

Wat betekent kattenwee?

De term "Katzenjammer" vond echter geleidelijk zijn weg naar algemeen gebruik. Tegenwoordig is de term "kater" meer gebruikelijk voor kattenkrampen tijdens de Sturm und Drang-periode; als de pijn niet te wijten is aan te veel alcohol, maar aan lichamelijke inspanning, "pijnlijke spieren". Maar het woord heeft ondertussen andere betekenissen gekregen. Er is bijvoorbeeld een groot katten wee wanneer een bijzonder teleurstelling wordt gevolgd door een bittere teleurstelling.

Af en toe is er een beetje bespotting van "kattengejank" wanneer iemand te theatraal in zelfmedelijden zinkt en luid klaagt over hun lijden. Het katachtige gejank is ook geweldig als het gaat om frustratie, depressie, sterke schuldgevoelens, spijt en gewetenskwelling. Overigens, in het Amerikaans-Amerikaanse Engels is er ook het woord "Katzenjammer", dat werd geleend uit het Duits en een grote teleurstelling of een kater beschrijft na een nacht drinken. Er is ook een Noorse folkrockband die zichzelf zo noemt.

6 verschillende "miauw" geluiden en wat ze betekenen

Katten miauwen - voornamelijk om met mensen te communiceren. En de fluwelen poten hebben ...

Hoe is de term "Katzenjammer" ontstaan?

Aangenomen wordt dat de term "kater" afkomstig is van de term "catarrh". In het verleden werd alles geassocieerd met malaise en hoofdpijn "catarre" genoemd, dat uiteindelijk een "kater" werd vanwege een onzorgvuldige uitspraak. Deze hypothese is niet van toepassing op Katzenjammer; hier is de inspiratie voor het maken van woorden eigenlijk met de fluwelen poten. Vooral wanneer katers of kattenvrouwen haast hebben, maken ze de meest merkwaardige weeklagen, zoals kater Lucky in de video:

De geluiden van de huilende kat zijn echter soms een bedreigend gebaar in territoriale gevechten of een uitdrukking van angst, onzekerheid of frustratie. De twee katten in de volgende video ontmoetten elkaar op straat en kregen blijkbaar ruzie:

Video: Katzenjammer heeft psycholoog nodig (Mei 2020).