Kort

Leergedrag bij honden: hoe werkt het?


Als u het leergedrag van de hond begrijpt, is het gemakkelijker om hem commando's en ander gewenst gedrag te leren. De viervoetige vriend neemt bepaalde informatie over zijn zintuigen waar, verwerkt deze in de hersenen en slaat deze op in het geheugen, waar hij deze vervolgens kan oproepen. De volgende tips zullen onthullen wat dit betekent voor u en hondentraining. "Leraar, ik weet de oplossing!", Meldt deze dappere Basenji, die een beetje blijk geeft van zijn leergedrag - Shutterstock / Verbitskaya Juliya

Leergedrag bij honden kan worden onderverdeeld in verplicht en facultatief leren. Wat hij nodig heeft om te overleven, maakt deel uit van het verplichte leren. Alles wat verder gaat, zoals opdrachten van mensen, trucs en hondensporten, valt binnen het gebied van optioneel leren. Beide volgen echter dezelfde leerprocessen; Associatief leergedrag en leren door observatie en imitatie spelen hierbij een rol.

Associatief leergedrag bij honden

Associatief leergedrag is gebaseerd op het principe van oorzaak en gevolg of stimulus en reactie. Uw hond combineert een bepaalde stimulans met een overeenkomstige reactie binnen een halve seconde. Als hij ervaart dat dezelfde stimulus altijd dezelfde reactie volgt, bewaart hij deze in de regel en onthoudt deze. Als hij dit effect in de toekomst wil bereiken, weet hij dat hij eerst voor de oorzaak moet zorgen.

Als voorbeeld: u wilt uw hond het commando "zitten" leren. In het begin zeg je "zitten" totdat je trouwe viervoeter daadwerkelijk gaat zitten en je meteen beloont met een traktatie. Als je dit vaak genoeg herhaalt, zal je slimme man begrijpen dat hij iets aangenaams voor hem krijgt zodra hij op het "stoel" commando gaat zitten. In het begin heb je veel traktaties nodig om hem te motiveren, maar geleidelijk slaat je hond de essentiële informatie op - dat het prettig is om naar je commando te luisteren.

Om het associatieve leergedrag te consolideren, d.w.z. om honden een bepaalde oorzaak-gevolgregel te laten internaliseren en deze automatisch op te roepen, is het gebruik van positieve en negatieve versterking in hondentraining nuttig. In het eerste ontvangt het dier een beloning en wordt er iets aangenaam toegevoegd. Iets onaangenaams wordt in het laatste opgelost. Daarnaast is er de (controversiële, omdat het werken met aversieve trainingsmethoden) positieve straf. De hond krijgt een onaangenaam effect op ongewenst gedrag. De negatieve straf onderbreekt iets aangenaams.

Als uw trouwe viervoeter bijvoorbeeld tijdens het lopen aan de riem trekt, is de negatieve straf dat u stopt. Als hij ontspant, ga je gang en pas negatieve bekrachtiging toe. Op deze manier leert hij geleidelijk aan dat de mooie wandeling wordt onderbroken wanneer hij aan de riem trekt en doorgaat wanneer hij stopt. Positieve straf in dit geval zou een riem zijn, positieve versterking een lof, aaien of traktaties wanneer de hond ontspant.

Hondenintelligentie: hoe slim zijn de vierbenige vrienden?

Het beantwoorden van de vraag over hondenintelligentie is moeilijk. Honden kunnen ...

Sociaal leergedrag door observatie en imitatie

Het leergedrag van de hond werkt niet alleen door zijn eigen ervaringen en de resulterende associaties te verzamelen. Observatie, gevolgd door imitatie, is ook een belangrijke leermethode. Het sociale leergedrag van de honden onderling is grotendeels gebaseerd op observatie en imitatie; de kleine puppy's kijken naar alles wat belangrijk is op het gebied van hondcommunicatie en hondengedrag van de oudere roedelleden en hun ouders. Deze omvatten gevaren, informatie over potentiële vijanden, maar ook over feed-bronnen en andere bronnen.

De jongeren merken bij de ervaren honden op dat een bepaald gedrag wordt gevolgd door een overeenkomstig effect. Als je dit effect wilt bereiken, probeer dan het waargenomen gedrag zelf - en het leerproces is in volle gang. Na verloop van tijd begrijpen degenen die willen leren dat het de moeite waard is om aandacht te schenken aan het gedrag van hun leeftijdsgenoten en dit, indien nodig, na te volgen. U kunt hiervan profiteren voor hondentraining door uw trouwe viervoeter te leren dat het voor hem loont om naar u te kijken en, indien nodig, uw gedrag te imiteren of op commando een overeenkomstig gedrag te vertonen.

Video: Ethologisch onderzoek duiven (Mei 2020).