Opmerkingen

Kat gromt: wat betekent dat?

Kat gromt: wat betekent dat?We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Als een kat gromt, wil hij iets uitdrukken, maar wat? Katten communiceren op verschillende manieren. Naast lichaamstaal gebruik je ook verschillende vocalisaties. Het grommen is erg veelzijdig en kan verschillende dingen betekenen. Stil, tijger! Waarom is het zo vervelend? Katten grommen als ze geïrriteerd zijn - Shutterstock / gabigaasenbeek

Niet alleen honden, maar katten grommen ook. Het geluid lijkt niet echt overeen te komen met de schattige fluwelen poten - maar het gegrom is een diverse en vooral belangrijke vorm van communicatie die soms levens in het wild kan redden.

Wanneer katten grommen, vernauwen ze hun ogen, laten ze soms hun tanden een beetje zien en doen ze hun oren terug. Maar waarom gedragen de vierbenige vrienden zich precies zo? Hier zijn vijf mogelijke antwoorden:

1. Grom als een waarschuwing en afschrikmiddel

Grommen bij katten kan worden gezien als een voorbereidende stap om aan te vallen, d.w.z. als onderdeel van bedreigend gedrag. Dit is belangrijk in het wild, bijvoorbeeld wanneer de kattenmoeder aan haar welpen wil aangeven dat er een roofdier komt en de kleintjes snel weer moeten onderduiken.

Thuis kan een kat grommen wanneer de deurbel gaat en iemand voor de deur staat - zoals de postbode - en een vijand daarin voelen. Met grommen waarschuwen katten zowel hun leeftijdsgenoten als hun eigenaren.

Grommen kan ook dienen als afschrikmiddel, om zo te zeggen als een spacer - bijvoorbeeld tijdens het eten, wanneer katten het voedsel voor zichzelf willen hebben, trouw aan het motto: poten weg!

Sissen: verschillende betekenissen in kattentaal

Spinnen, miauwen, babbelen: de taal van de kat kent een grote verscheidenheid aan vocalisaties. Ook ...

2. Grom uit angst en verrassing

Het gegrom uit angst en verrassing, zoals het gegrom als waarschuwingssignaal, wordt gemotiveerd door een mogelijk gevaar. Als je pelsneus opeens een hond of een vreemde tegenkomt, kan deze zo bang worden dat grommen een instinctieve angstreactie is. Ze gaat vervolgens in de verdediging en toont dit aan de andere persoon met grommende geluiden.

Een gegrom als gevolg van een stressvolle situatie is ook denkbaar. Als de kat niet uit een situatie kan ontsnappen, reageert hij soms met dit gedrag.

In de volgende video zie je bijvoorbeeld een kat die op zijn minst bezorgd en onrustig is, mogelijk ook bang:

3. Geërgerd grommen

Katten grommen zelfs als ze geïrriteerd zijn. Net als een "grommend persoon" die geïrriteerd is door anderen, kan een kat zijn ongenoegen of slechte humeur uiten door te grommen.

Als je bijvoorbeeld je kat wakker maakt terwijl ze in haar schoonheidsslaap ligt, is grommen een mogelijke reactie op het lastige ontwaken. Je kat kan dit ook uiten tijdens het aaien. Dan kan het zijn dat ze op dit moment gewoon niet het gevoel heeft dat ze je streelt.

Sommige katten grommen zelfs wanneer ze weten of vermoeden dat er iets onaangenaams gaat gebeuren - bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts. De kat in de video gromt bijvoorbeeld omdat ze blijkbaar haar speelgoed niet wil opgeven:

4. Growl als een methode van onderwijs

Veel katten grommen zelfs als ze hun kittens grootbrengen of ze willen meten. Jonge katten doen soms veel onzin, lopen gevaar of steken hun neus ergens neer waar ze niet thuishoren. Mamakat kan ongemakkelijk worden en haar pestkoppen vertellen door te grommen dat ze helemaal niet blij is met hun gedrag.

5. Grom tijdens het slapen

Bij katten neemt slaap een groot deel van hun dag in beslag. Zodra de fluwelen poten geluiden maken zoals spinnen, kauwen of smakken, kunnen ze ondertussen grommen - ook in verband met trillende of kronkelende bewegingen. Dit alles is slechts een indicatie dat uw kat waarschijnlijk in slaap droomt.

Wat als dit alles niet op uw kat van toepassing is?

Let op! Als uw kat vaker gromt zonder dat u er een reden voor ziet, kan het geen kwaad om haar door de dierenarts te laten controleren. Ze kan pijn hebben of ziek zijn en kan het niet anders laten zien.

Als een lichamelijke oorzaak kan worden uitgesloten, kan uw kat geestelijk lijden hebben - een kattenpsycholoog kan dan helpen.


Video: Deze signalen wijzen erop dat je kat gelukkig is (Augustus 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos