Kort

Maine Coon en andere raskatten als vrije honden houden: is dat mogelijk?


Elke kat dwaalt graag door de natuur als freelancer, maar dit is niet zonder gevaren. Voor de Maine Coon en andere raskatten is er naast de gebruikelijke risico's zoals auto-ongelukken of vergiftiging, ook het feit dat ze kunnen worden gestolen. Dus wat te doen? Deze mooie Maine Coon-kat voelt zich echt comfortabel in de tuin - Shutterstock / Mitrofanov Alexander

De Maine Coon ziet er gewoon prachtig uit met zijn lange, zachte vacht, prachtig gebogen profiel en imposante lichaamsbouw. Bengaalse katten, Britse korthaar, Ragdoll en andere raskatten zijn meestal op het eerste gezicht als zodanig herkenbaar.

Helaas kan dit ertoe leiden dat kattendieven de prachtige raskat ontvoeren en doorverkopen aan nietsvermoedende mensen. Maar moet u daarom de Maine Coon en andere raskatten niet als vrije honden houden?

Bengaalse kat, Maine Coon, BKH en Co.: wat zijn de voordelen van gratis toegang?

Maine Coon-katten worden erg groot en nemen veel ruimte in beslag. De Britse korthaar is niet bepaald een van de kleine rassen. De Bengaalse kat heeft op zijn beurt een extreem hoge bewegingsdrang vanwege zijn wilde wortels en is bijzonder avontuurlijk. Alleen het huishouden wordt te saai voor hen.

Als de ballen van bont buiten zijn toegestaan, is het gemakkelijker om ze voldoende ruimte en werkgelegenheid te bieden zodat ze zich comfortabel voelen. Bovendien zijn de nieuwsgierige katten er dol op als ze in de tuin op muizen kunnen jagen en van de natuur kunnen genieten.

Kortom, een vrije uitloopkat is gemakkelijker te gebruiken dan een pure huiskat. Er is altijd iets nieuws te ontdekken op hun uitstapjes. Daarom is het een groot plezier voor alle katten om stoom vrij te laten als vrij nest - ongeacht of het een stamboom of huiskat is.

Boskatrassen: Maine Coon, Noorse Boskat, ...

De zogenaamde boskatrassen behoren tot de natuurlijke rassen. Dit is hoe we kattenrassen noemen die ...

Wat zijn de gevaren van raskatten?

Katten die een onbeveiligde vrijloop hebben, liggen altijd op de loer voor gevaren die niet gelden voor binnenkatten. Of het nu een raskat is of niet, wegverkeer is een groot gevaar voor alle fluwelen poten, omdat ze kunnen worden overreden of gewond kunnen raken.

Vooral jonge of onervaren huistijgers kunnen de snelheid van de auto's niet goed inschatten. Het risico op een ongeval is bijzonder groot in de stad en in de buurt van drukke wegen.

Bovendien kan het gebeuren dat het katje wordt vergiftigd - sommige honden- en kattenhaters richten zich op gifaas, maar rattengif kan ook dodelijk zijn.

Andere mogelijke gevaren in de grote wijde wereld voor buitenliefhebbers zijn treinrails, boze buren die niet van katten houden of zwembaden waar katten kunnen vallen en verdrinken.

Het bijzondere aan raskatten is dat ze meestal optisch verschillen van huiskatten zonder stamboom. Dus lopen ze het risico gestolen, ontvoerd en doorverkocht te worden. De andere risico's waaraan alle scharrelkatten worden blootgesteld, zijn echter veel waarschijnlijker dan kattendiefstal.

Welke kattenrassen voelen zich comfortabel in het appartement?

Niet iedereen kan zijn fluwelen poten toestemming geven. Maar sommige kattenrassen zijn geweldig ...

Houd Maine Coon en andere raskatten veilig en geschikt voor soorten

Gelukkig zijn er niet alleen de mogelijkheden van pure huisvesting en ongecontroleerde toegang, maar ook compromisoplossingen. Het is belangrijk dat de Maine Coon en andere raskatten voldoende werk en ruimte hebben. Zolang dit wordt gegeven, zult u zich ook comfortabel voelen in het appartement.

Grote, robuuste kattenbomen zijn erg belangrijk voor grote kattenrassen zoals de Maine Coon, de Britse korthaar of de Ragdoll. Een stabiele, veelzijdige kattenboom is ook onmisbaar voor de avontuurlijke Bengaalse kat.

Gevarieerd speelgoed en een metgezel zijn ook aan te raden, zodat uw raskat zich niet verveelt als u niet thuis bent en ze alleen is.

Ontwerp een balkon of terras als kattenspeelplaats

Zodat uw kat in een veilige omgeving frisse lucht kan inademen, kan het balkon bijvoorbeeld worden beveiligd met een kattennet.

Als u geen balkon maar een terras heeft, kunt u dit omzetten in een omheining met een speeltuin voor katten en klimmogelijkheden.

Ga met de kat wandelen in plaats van onbeperkte toegang

De Maine Coon en vele andere katten zijn meestal erg slim en leren graag. Daarom kunt u proberen uw fluwelen poot aan de lijn te leren lopen.

wenk: Lees onze gids "Kattenharnas: een wandeling maken met de Stubentiger?" - Daar vindt u informatie over of en hoe u uw kat aan de riem kunt leren lopen.

De Maine Coon-kat Maya in de video laat zien hoe geweldig ze kan zijn aan de leiband:

Veilige toegang voor raskatten in de tuin

Ten slotte is er de mogelijkheid om de tuin af te schermen tegen ontsnappen en buiten te spelen met uw Maine Coon of andere raskatten onder toezicht.

Dan kan uw pelsneus genieten van de voordelen van vrij leven zonder te worden blootgesteld aan de gevaren.

wenk: Je vindt opwindende ontwerpideeën in de gids "Veilige toegang voor de kat in de tuin".

In deze video ziet u een voorbeeld van beveiligde toegang in de tuin:

Video: ONS NIEUW POESJE OPHALEN Vlog #8 (Mei 2020).