Opmerkingen

Is de lucht schoon? Waarom eekhoorns vogels afluisteren


Is de lucht schoon? Waarom eekhoorns vogels afluisteren

Wanneer vogels fluiten, luisteren wij niet alleen mensen, maar ook eekhoorns. Voor de knaagdieren kunnen de geluiden letterlijk ontspannend zijn. Eekhoorns luisteren heel aandachtig wanneer vogels fluiten - Afbeelding: Shutterstock / Sterling E Thompson

Vogels alarmeren om hun leeftijdsgenoten te waarschuwen. Maar ze zijn niet alleen nuttig voor andere vogels, eekhoorns profiteren ook van het twitteren. Dus je weet precies wanneer een roofdier aanwezig is.

Maar dat is niet alles: eekhoorns reageren ook wanneer vogels zorgeloos geluid maken. Dit blijkt uit een onderzoek door biologen van het Oberlin College in de Amerikaanse staat Ohio.

De wetenschappers zeiden: "We wisten dat eekhoorns luisterden naar de alarmoproepen van sommige vogelsoorten, maar we waren blij te zien dat ze ook niet-alarmerende geluiden hoorden, die aangeven dat de vogels zich relatief veilig voelden even belangrijk zijn als gevarenwaarschuwingen. "

Mythe: vergeten eekhoorns hun gekmakende plekken?

Lange tijd werd gezegd dat eekhoorns vergeetachtig waren en hun schuilplaatsen konden verbergen ...

En dat is precies wat een experiment toonde, waarbij 54 wilde grijze eekhoorns in Ohio intensiever werden waargenomen. De onderzoekers speelden eerst oproepen van de roodstaartbuizerd. Dit is niet alleen een natuurlijke vijand van kleinere vogels, maar ook van eekhoorns. De oproepen brengen de knaagdieren alert.

Als de wetenschappers vervolgens onschadelijk tjilpen speelden, ontspanden de eekhoorns zich weer, sneller dan zonder zorgeloos zingen. Voor de onderzoekers het bewijs dat de eekhoorns niet alleen luisteren naar de waarschuwingsoproepen, maar ook naar andere vogelgeluiden.

0 reacties Log in om te reageren