Informatie

Nierfalen bij honden wanneer euthanaseren?

Nierfalen bij honden wanneer euthanaseren?We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Nierfalen bij honden wanneer euthanaseren?

Kan ik mijn hond laten inslapen vanwege nierziekte en nierfalen?

Er zijn drie belangrijke overwegingen:

De hond moet in een "bewusteloze" staat zijn (of enkele uren bewusteloos)

De oorzaak van de nierziekte moet behandelbaar zijn

De hond moet eindstadium nierfalen hebben bereikt

Onbewuste toestand voor euthanasie

Als algemene regel geldt dat de hond enkele uren buiten bewustzijn moet zijn, in plaats van slechts enkele minuten. Honden kunnen lange tijd bij bewustzijn zijn, maar ze zullen in coma zijn, met hun pupillen samengetrokken, wat aangeeft dat ze niet kunnen reageren op pijn of andere stimuli. Een hond die niet bij bewustzijn is, kan niet zelfstandig eten, drinken en ademen.

Als de hond zich in deze toestand bevindt wanneer je hem vindt, dan bevindt hij zich in een positie die niet zal verbeteren, dus hij zal worden geëuthanaseerd, of je het nu leuk vindt of niet. Hij zal niet reageren op de behandeling en de toestand zal niet verbeteren. Dus in deze situatie, zelfs als de hond kan eten en drinken als je hem vindt, is het beter om hem euthanasie te geven dan hem nog langer in deze toestand te houden.

Oorzaken van nierziekte

Wanneer we honden met een nierziekte euthanaseren, doen we dat meestal met euthanasie vanwege een gevorderde leeftijd (of op zijn minst een gevorderd stadium van leeftijdsgerelateerde ziekte) in plaats van als gevolg van een nierziekte. Dit betekent dat wanneer u met de hond naar de dierenarts gaat, de nierziekte mogelijk niet wordt ontdekt, maar de hond wel symptomen van ouderdomsziekten heeft. Het is dus belangrijk om onderscheid te kunnen maken tussen de twee oorzaken.

Er zijn echter twee aandoeningen die mogelijk behandelbaar zijn, en dus kunnen we voor deze aandoeningen euthanaseren. De eerste is als de nierziekte het gevolg is van een andere onderliggende aandoening die onder controle is gebracht door een medische behandeling.

De tweede voorwaarde is als de nierziekte wordt veroorzaakt door een stofwisselingsstoornis, zoals hypoadrenocorticisme. Dit is een veelvoorkomende aandoening waarbij het lichaam abnormaal lage hoeveelheden corticosteroïden aanmaakt. Dus als uit bloedonderzoek van de hond blijkt dat de bijnieren niet goed functioneren, kan dit de oorzaak zijn van een nierziekte.

Er zijn veel andere ziekten die verantwoordelijk kunnen zijn voor nieraandoeningen, waaronder infectieziekten, hartaandoeningen, urinewegaandoeningen en trauma aan het urinestelsel.

Eindstadium nierfalen

Als u uw hond euthanaseert omdat hij het eindstadium van nierfalen heeft bereikt, is dit te wijten aan een nierziekte, maar niet noodzakelijk het gevolg van een stofwisselingsstoornis. Het is waarschijnlijk het gevolg van een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem van het lichaam de nieren van de hond aanvalt.

Een stofwisselingsstoornis kan echter hebben bijgedragen aan de aandoening, of het kan zijn ontstaan ​​nadat het eindstadium van nierfalen was bereikt.

Wanneer moet een hond met een nierziekte worden geëuthanaseerd?

Het is niet nodig om een ​​hond met een nierziekte te euthanaseren omdat hij in coma ligt. Als deze aandoening zich echter voordoet bij een hond die nierfalen in het eindstadium heeft bereikt, is het mogelijk dat hij nog steeds herstelt.

Daarom is het belangrijk om snel te handelen als u vermoedt dat een hond een nierziekte heeft. Dit kan zijn omdat u een afwijking in zijn gezondheid heeft opgemerkt waardoor u vermoedt dat er een onderliggende aandoening is, of het kan te wijten zijn aan andere symptomen zoals braken en diarree, die u heeft opgemerkt.

Als u twijfelt, is het beter om de hond te euthanaseren dan het risico te lopen hem in een ongecontroleerde toestand te houden en hem later te laten overlijden aan nierfalen.

Wanneer moet u euthanasie overwegen?

Bij het overwegen van euthanasie zijn er drie zaken waar u rekening mee moet houden:

Ligt de hond in coma?

Kunt u er zeker van zijn dat de oorzaak van de coma te wijten is aan de onderliggende ziekte en niet aan een andere aandoening?

Als de hond in coma ligt en het is onmogelijk om te zeggen wat zijn onderliggende aandoening is, dan is het onmogelijk om te beslissen of euthanasie nodig is. U wilt misschien weten dat we om deze reden de neiging hebben om honden die in deze toestand verkeren in de regel te euthanaseren.

Weet u zeker dat de oorzaak van de nierziekte behandelbaar is?

Als uw hond een nierziekte heeft, heeft hij meer kans om te overleven dan een hond die geen nierziekte heeft. Dus als je een hond met een nierziekte euthanaseert omdat hij in coma ligt, riskeer je zijn leven als hij kan worden behandeld. Als hij kan worden behandeld, is de kans groot dat hij zal herstellen.

Om deze reden is het belangrijk dat u zeker weet dat de oorzaak van de nierziekte behandelbaar is. Om deze reden euthanaseren we normaal gesproken geen honden met een nierziekte die we kunnen behandelen. We euthanaseren echter sommige honden met nierfalen die niet op de behandeling hebben gereageerd.

Hoe bepaal je of de hond eindstadium nierfalen heeft bereikt?

U moet kunnen aantonen dat de hond het eindstadium nierfalen heeft bereikt voordat u hem kunt laten inslapen. Nierfalen in het eindstadium betekent dat er geen kans is dat een hond met deze aandoening herstelt, en dus is er geen kans dat hij herstelt.

Wanneer een hond echter een aandoening heeft, en we weten dat het waarschijnlijk is dat hij zal herstellen, is het mogelijk om te beoordelen of hij zal herstellen. Dit betekent dat we sommige honden kunnen euthanaseren, zelfs als ze nog niet het eindstadium nierfalen hebben bereikt.

Dit betekent dat het belangrijk is om het verschil te kunnen zien tussen een hond die een nierziekte heeft, maar die mogelijk herstelt, en een hond die nierfalen in het eindstadium heeft bereikt.

Wanneer een dierenarts bellen?

Als u niet zeker weet of een hond in coma is, of hoe ernstig de aandoening is, is het raadzaam om hem naar uw plaatselijke dierenartspraktijk te brengen. Uw plaatselijke dierenarts zal in staat zijn om de hond naar het ziekenhuis te brengen en een controle uit te voeren, en zal in staat zijn:


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos