Opmerkingen

Birmaanse kat: verhaal van de prachtige exoot


De prachtige Birma-kat komt uit wat nu Myanmar is ten noorden van Thailand. De geschiedenis van de fluwelen poten leidt ons van daar via Californië naar Europa. Geschiedenis: De schattige Birmaanse kat komt uit Zuidoost-Azië - Afbeelding: Shutterstock / mdmmikle

Niet in de laatste plaats vanwege de vriendelijke en mensgebonden aard, is de Birmese kat een van de meest populaire rassen. Hun verhaal begint in de jaren 1930 toen een Amerikaanse psychiater een van deze prachtige katten uit het toenmalige Birma - nu Myanmar - naar San Francisco, Californië bracht. De fluwelen poot genaamd Wong Mau was geen Siamese kat zoals Dr. Joseph Thompson en zijn collega's namen aanvankelijk aan dat ze het ras kruisten met een inheemse soort uit Myanmar, zo ontstond het exotische Birma.

Birmaanse kat: verschillende rasstandaarden

In 1936 werd het prachtige kattenras officieel erkend. In de jaren vijftig en zestig werd het in toenemende mate geëxporteerd naar Groot-Brittannië, waar het zijn eigen fokkerij begon. De rasstandaard tussen de VS, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland varieert erg. Een in Europa gefokte Birmese kat wordt over het algemeen niet erkend in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. De Orientalin wordt ook sinds 1970 in Duitsland gefokt en is sindsdien een van de populairste huisdieren.

Onze "vacht van de maand" in september: Little Mia

Geschiedenis en kleurontwikkeling

Sinds het begin van de geschiedenis van de Birmese kat hebben zich tien erkende kleuren van de fluwelen poot ontwikkeld. De eerste Burma Wong Mau had een vachtkleur die vergelijkbaar was met de Siamese kat - waarschijnlijk 'Chocolade'. Bovendien zijn de prachtige raskatten nu beschikbaar in "blauw", "crème", "rood" en "lila".

Video: heilige Birmaanse kat (April 2020).